Grupurile infractionale s-au infiltrat pe pietele globale si furnizeaza sustinere logistica teroristilor, a declarat miercuri procurorul general al Statelor Unite, potrivit NewsIn.

Lansand o campanie impotriva acestor infractori, procurorul general Michael Mukasey a declarat ca acestia sunt mai adaptabili si mai sofisticati decat Cosa Nostra si alte grupuri cu care Statele Unite s-au confruntat in urma cu 50 de ani. "Acesti infractori internationali reprezinta un pericol pentru securitatea noastra", a spus el, la Centrul pentru studii strategice si internationale. El a vorbit despre mai multe cazuri recente, dintre care multe cu legaturi cu fostul bloc sovietic.

"Ei afecteaza toate sectoarele economiei noastre, facand comert cu orice, de la tigari la petrol, de la haine la produse farmaceutice", a subliniat procurorul. Potrivit unei evaluari, aceste grupuri "controleaza pozitii importante in domeniul energetic si pe piata materialelor strategice".

"Corup functionarea normala a acestor piete si pot avea un efect destabilizator asupra intereselor geopolitice americane", a declarat procurorul. El a citat cazul lui Semion Moghilevici, inculpat de Statele Unite in 2003 si arestat in Rusia in ianuarie, suspectat ca a exercitat o influenta asupra unor "parti ample" din industria gazelor naturale in fosta URSS.

Grupurile infractionale spala miliarde de dolari prin institutiile financiare americane si investesc profiturile in companii publice cotate la bursa. De asemenea, "exploateaza internetul" prin diverse scheme ilegale pe eBay si spala bani prin "lumi virtuale" ca Second Life, a explicat Mukasey. Presupusi traficanti de arme, ca Viktor Bout, rusul arestat in Thailanda in martie, furnizeaza sustinere teroristilor, spun oficialii, dar ei precizeaza ca nu exista dovezi ale unor legaturi stranse intre crima organizata si nucleul retelei al-Qaida.

Directorul adjunct FBI, John Pistole, a declarat ca aceste grupuri au devenit practic fara frontiere. Procurorul general a declarat ca a respus in functie Consiliul pentru crima organizata alcatuit din oficiali cu rang inalt din domeniul fortelor de ordine, la 15 ani dupa ce fusese dezactivat, dupa victorii majore in lupta impotriva crimei organizate. Principala misiune este identificarea si vizarea grupurilor infractionale internationale si a liderilor lor. El va furniza informatii Departamentului de Stat, pentru a nu fi acordate vize infractorilor cunoscuti, precum si Trezoreriei, astfel incat sa poata impune sanctiuni impotriva spalarii de bani. De asemenea, va fi intensificata cooperarea cu alte tari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.