Hillary Clinton l-a invins pe Barack Obama in Pennsylvania ieri, iar rezultatele nu au intarziat sa apara, un purtator de cuvant al campaniei declarand ca aceasta a strans 2,5 milioane de dolari in doar cateva ore de la victorie, relateaza NewsIn.

Diferenta de zece puncte dintre Clinton si Obama si-a aratat imediat roadele din punct de vedere financiar pentru senatoarea de New York, veste foarte buna, pentru ca fondurile se apropiau de sfarsit, iar Hillary tocmai le ceruse sustinatorilor sa faca donatii.

"Unii m-au considerat scoasa din cursa si au spus ca trebuie sa ma retrag, dar poporul nu renunta si merita un presedinte care sa nu renunte", a spus el, dupa victorie. "Viitorul acestei campanii este in mainile voastre", le-a spus Clinton sustinatorilor. Alaturi de ea s-au aflat sotul ei, fostul presedinte Bill Clinton, si fiica sa, Chelsea.

Alegerile primare din Pennsylvania, unde erau in joc 158 delegati, au deschis faza finala a duelului dintre democrati, urmand sa mai aiba loc noua scrutine primare pana la 3 iunie. Obama deja priveste inainte. El a plecat din Pennsylvania inainte de incheierea scrutinului, pentru un miting in Indiana. "Multi oameni spuneau la inceputul cursei ca nu vom reusi asa ceva", a spus el. "Sase saptamani mai tarziu, recuperasem din diferenta. Am strans alaturi de noi oameni de toate varstele si rasele", a subliniat el.

Prezenta la vot a fost neasteptat de mare. Rezultatul a urmat victoriilor lui Clinton in Ohio, California, New Jersey si Texas, alimentand argumentele acesteia potrivit carora ea estre democratul care castiga statele mari, cu populatie diversa, unde partidul trebuie sa invinga in noiembrie. Obama a obtinut noua din fiecare zece voturi ale afroamericanilor si conduce in randul tinerilor si barbatilor, in timp ce Clinton este sustinuta de muncitorii cu venituri mici, de persoanele in varsta si mai mult de jumatate dintre femei. Clinton a obtinut, de asemenea, 58% din voturile celor care s-au decis in ultima saptamana, cand Obama a fost in defensiva intr-o dezbatere legata de mai multe controverse de campanie si Clinton i-a pus la indoiala spiritul dur intr-un clip in care apare imaginea lui ben Laden.

Alegatorii nu sunt insa multumiti de tonul negativ al acestei curse electorale. Circa doua treimi dintre alegatorii din Pennsylvania cred ca Hillary l-a atacat pe nedrept pe Obama, in timp ce jumatate cred ca Obama a atacat-o pe nedrept pe Clinton, potrivit sondajelor.

Clinton spera ca victoria sa in Pennsylvania ii va da un avant in urmatoarele etape electorale, aducand-o mai aproape in ceea ce priveste numarul de delegati, dar si de voturile superdelegatilor, pe care incearca sa-i convinga ca este candidatul democrat care il poate invinge pe republicanul John McCain.

Insa Clinton trebuie sa castige decisiv urmatoarele scrutine, pentru a avea sanse la investitura.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.