Premierul bulgar Serghei Stanisev a remaniat marti cabinetul de la Sofia, intr-un moment in care Uniunea Europeana cere Bulgariei sa faca mai multe eforturi pentru a combate coruptia.

Au fost schimbati din functie trei ministri cu portofolii importante si a fost numit un inlocuitor la ministerul de interne. Postul ramasese vacant dupa ce Rumen Petkov demisionase in urma unui scandal de coruptie.

In cazul aderarii Romaniei si Bulgariei, Uniunea Europeana a infiintat un organism de monitorizare care urmareste cat de eficient se combate coruptia in cele doua tari balcanice.

Comisia respectiva va face public in iulie un raport de evaluare iar Bulgaria are motive serioase de ingrijorare.

Luna trecuta mai multi inalti ofiteri de politie au fost arestati sub acuzatia ca au oferit informatii confidentiale gruparilor criminale.

Aproape in acelasi timp, doua figuri publice cunoscute au fost ucise, iar autoritatile au banuit ca e vorba de asasinate platite .

Una dintre victime era autorul mai multor investigatii privind activitatile mafiotilor bulgari.

Circa 150 de asasinate de acest fel au avut loc in Bulgaria dupa caderea comunismului si in aproape niciodata autorii delictelor nu au fost prinsi sau condamnati.

Premierul bulgar a numit acum un nou ministru de interne si i-a schimbat pe ministrii apararii, agriculturii si sanatatii.

Se crede ca bugetele celor trei ministere vizate erau cele mai susceptibile actelor de coruptie.

De asemenea, a fost numit un vicepremier care va gestiona ajutorul financiar primit de la Uniunea Europeana.

Daca Bulgaria nu reuseste sa obtina un raport favorabil in iulie, tara se vede confruntata cu perspectiva clara a unei reduceri a ajutorului comunitar.

Deja, oficialii europeni au inghetat unele ajutoare pre-aderare si fonduri pentru refacerea drumurilor, dupa ce aparusera suspiciuni de frauda.

Remanierea cabinetului se doreste in mod clar un semnal trimis Bruxelles-ului, prin care sa se arate ca Bulgaria ia in serios lupta anticoruptie.

Insa Uniunea Euriopeana doreste mai intai de toate sa vada oficiali corupti si criminali pusi sub acuzare si inchisi pentru delictele comise.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.