NASA a indicat ca cifrele sale si nu cele ale tinarului - mult mai alarmiste- sunt corecte in ceea ce priveste asteroidul Apophis. “Ne mentinem cifrele noastre”, a declarat Dwayn Brown, purtator de cuvint al NASA.

Cotidianul german Potsdamer Neuerster Nachrichten a anuntat marti ca liceanul Nico Marquardt a calculat o probabilitate de 1 la 450 ca Apophis sa intre in coliziune cu Pamintul, pe baza observatiilor telescopice realizate de Institutul de astrofizica din Potsdam (AIP), din apropiere de Berlin. in opinia lui, NASA a gresit evaluind ca probabilitatea unui astfel de impact este de 1 la 45.000.

Insa Dwayn Brown a asigurat intr-un comunicat ca oamenii de stiinta isi mentin evaluarea si ca nu au schimbat estimarea actuala. “Contrar unor informatii din presa, serviciile NASA implicate in aceste cercetari nu au fost contactate si nu au nicio corespondenta cu un tinar licean german, care pretinde ca probabilitatea unui impact este mult mai mare decit estimarile actuale”, a adaugat el intr-un comunicat.

Nico Marquardt a indicat ca a integrat in calculele sale un factor pe care NASA nu l-a luat in seama: pericolul coliziunii dintre Apophis si unul sau mai multi dintre cei 40.000 de sateliti din jurul Pamintului, in ziua in care va trece pe linga planeta noastra, la 13 aprilie 2029. Marquardt si-a facut cunoscuta descoperirea sa in cadrul unui concurs regional pe care l-a cistigat gratie lucrarii sale “Asteroidul ucigas Apophis”.