Dupa cele doua intalniri pe care le-a avut cu Khaled Meshal, lider al gruparii palestiniene Hamas, fostul presedinte american Jimmy Carter a declarat ca aceasta grupare ar accepta conditionat un eventual acord de pace care ar crea un stat palestinian in teritoriile ocupate de Israel in 1967.

Acest anunt e cu atat mai surprinzator cu cat Hamas, grupare considerata terorista de America si Israel, are drept obiectiv oficial crearea unui stat care sa cuprinda toata Palestina si deci distrugerea statului Israel. In plus, Hamas, care controleaza teritoriul palestinian Gaza, duce o lupta dura cu Israelul, pe care il ataca aproape zilnic cu sute de rachete artizanale, primind in schimb raiduri terestre si aeriene care ii vizeaza si deseori ii ucid membrii.

De asemenea, un embargo total a fost instituit asupra Fasiei Gaza ca retaliere pentru aceste atacuri ale Hamas. Nu este prima data cand Hamas da un semnal ca ar accepta o eventuala pace cu Israelul, dar cele doua nu au ajuns nici macar la stadiul de discutii, statul evreu refuzand sa discute cu gruparea palestiniana pana nu renunta la terorism, iar Hamas nerecunoscand dreptul acestuia de a exista.

Totusi, Hamas ar accepta chiar si o pace negociata de presedintele palestinian Mahmud Abbas, la care ea sa nu ia parte, dar daca se indeplinesc anumite conditii, cea mai importanta fiind un acord al populatiei palestiniene in acest sens.Vizita lui Jimmy Carter in Orientul Mijlociu, desi criticata de multi, reprezinta atat un nou tip de mediere, care chiar daca nu e facuta la nivel oficial, e importanta prin statutul mediatorului, care e un fost presedinte american, cat si prin faptul ca e implicata si Hamasul.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.