Rolul OSCE in fostele republici sovietice a pricinuit ruperea brutala a lunii de miere intre Rusia si partenerii europeni, afirma surse europene citate de postul de radio Europa Libera.

Rusia a anuntat suspendarea temporara a platii contributiei la bugetul OSCE, in urma unui acord cu Statele Unite. Pierderea unui partener ca Rusia, care anul trecut a contribuit cu aproape 10 milioane de dolari la bugetul OSCE, pune in pericol viitorul organizatiei paneuropene, a recunoscut comisarul european pentru afaceri externe, Benita Ferrero-Waldner. "Avem o mica criza, este adevarat. OSCE se afla intr-un punct foarte important al istoriei sale si trebuie sa vedem ce este de facut", a spus diplomata austriaca. Potrivit unor surse diplomatice de la Bruxelles, responsabilul pentru politica externa ii va transmite in scris saptamana aceasta ingrijorarile sale presedintelui Vladimir Putin. Subminand activitatea OSCE, Rusia isi pune in pericol relatia cu Europa, ar fi mesajul lui Solana. Potrivit acestor surse diplomatice, nici unul dintre liderii UE nu au avut obiectii fata de continutul scrisorii, deja cunoscut la Bruxelles.

UE se simte "data la o parte"

Ministrul de Externe al Luxemburgului, Jean Asselborn, a confirmat discutii cu Moscova pentru iesirea din criza, dar a subliniat sprijinul european pentru cele trei obiective ale OSCE: misiuni de monitorizare a proceselor electorale, misiuni in teren si misiuni de supraveghere a frontierelor. "Toate trei sunt de o importanta extrema pentru noi", a spus oficialul din tara care detine Presedintia in exercitiu a UE. Cu trei saptamani inaintea semnarii acordului de parteneriat strategic Rusia-UE, asteptat sa fie semnat la Moscova la 10 mai, UE se simte "data la o parte" de Statele Unite si de Rusia. "Nu se pune problema ca noi sa platim si altii sa ia deciziile", a spus ministrul, amintind ca tarile UE acopera 70 la suta din bugetul OSCE.

Rusia, care acuza OSCE ca se preocupa prea mult de spatiul ex-sovietic, a devenit tot mai critica dupa alegerile monitorizate de organizatia europeana, care au adus, in Georgia si Ucraina, schimbarea unor regimuri neclintite dupa destramarea URSS. In decembrie, Rusia a blocat extinderea mandatului misiunii de observatori OSCE in Georgia.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.