Rusia a anuntat ca stabileste legaturi legale cu regiunile separatiste din Georgia - Abhazia si Osetia de Sud. In replica, presedintele Georgiei a convocat o reuniune de urgenta a Consiliului de Aparare al Tarii.

Presedintele Putin a cerut guvernului rusesc sa stranga relatiile cu Abhazia si Osetia de Sud.
Purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe al Rusiei, Mihail Kaminin, a dat explicatii:
"Institutiile federale ale puterii executive au primit ordinul de a coopera cu Abhazia si Osetia de Sud in domeniul asistentei juridice", a precizat purtatorul de cuvant.

In plus, va fi vorba, potrivit unui comunicat al externelor rusesti, si de cooperarea in domeniul comertului, economiei si cercetarii.

Comunicatul nu mentioneaza o recunoastere a independentei pe care o doresc cele doua regiuni separatiste, dar masurile fac parte dintr-o serie de gesturi de sprijin fata de ele din partea Rusiei - declansate imediat dupa declaratia de independenta a provinciei Kosovo.

La Natiunile Unite, ambasadorul american si-a exprimat ingrijorarea fata de intentia Rusiei de a deschide misiuni semi-oficiale in Abhazia si Osetia de Sud.

Insa partea rusa afirma ca doreste sa-i protejeze pe detinatorii de pasapoarte rusesti din cele doua regiuni.

In Georgia, presedintele unei comisii parlamentare care raspunde de integritatea teritoriala, Shota Malashkhia, a declarat ca tara sa ii va scoate in afara legii pe militarii rusi din trupele de mentinere a pacii din Abhazia si Osetia de Sud, daca Rusia va face orice pas catre recunoasterea celor doua teritorii.
"Pentru noi, orice gest suplimentar va insemna ca Rusia este parte in conflict", a declarat Shota Malashkhia.

"Vom cere categoric ca Natiunile Unite sa inlocuiasca trupele de mentinere a pacii, fiindca cineva care e parte in conflict nu are si dreptul de participa la operatiunile de mentinere a pacii."

Dar comunicatul ministerului rusesc de externe afirma ca "actiunile noastre in Abhazia si Osetia de Sud nu inseamna ca Rusia ar fi facut o alegere in favoarea confruntarilor cu Georgia."

Intre timp, Abhazia a salutat ordinul dat de presedintele Putin, pe care ministrul de externe al regiunii, Serghei Shamba, l-a calificat drept "un pas catre independenta".


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.