Consiliul pentru Siguranta Nucleara (CNS) din Spania a anuntat ca pina acum au fost verificate 579 de persoane care au lucrat in centrala de la Asco din regiunea Tarragona de la producerea scurgerii si pina acum. Din fericire, nici una dintre persoanele examinate deja nu a fost contaminata, dar CNS a anuntat ca are in vedere sanctiuni impotriva operatorilor centralei nucleare, care nu au pus la dispozitia sa suficiente date despre incident, anunta Reuters.

Incidentul s-a petrecut la realimentarea centralei de 1.000 de megawati.

Consiliul considera acum ca scurgerea a fost mai importanta decit s-a crezut initial si a anuntat ca nu a fost informat despre aceasta decit pe 4 aprilie.

Pe 5 aprilie, organizatia Greenpeace dadea publicitatii incidentul, confirmat la scurt timp de CNS, care a trimis inspectori la fata locului. Scurgerea a fost clasificata drept una de nivelul 2 pe Scara Internationala a Evenimentelor Nucleare pentru „control inadecvat al materialelor nucleare si pentru furnizarea incompleta de informatii organismului de reglementare“.

CNS va cere masuri drastice impotriva celor responsabili, chiar daca nu vor exista urmari negative ale incidentului. Inspectorii au gasit totusi urme de cobalt-60 in jurul centralei, care poate produce cancer celor care intra in contact cu substanta.