Aproximativ 800 de persoane sint examinate in Spania de personalul medical pentru a se verifica daca au fost contaminate de scurgerile de material radioactiv de la o centrala nucleara din nord-estul tarii ce s-au produs in noiembrie anul trecut.

Consiliul pentru Siguranta Nucleara (CNS) din Spania a anuntat ca pina acum au fost verificate 579 de persoane care au lucrat in centrala de la Asco din regiunea Tarragona de la producerea scurgerii si pina acum. Din fericire, nici una dintre persoanele examinate deja nu a fost contaminata, dar CNS a anuntat ca are in vedere sanctiuni impotriva operatorilor centralei nucleare, care nu au pus la dispozitia sa suficiente date despre incident, anunta Reuters.

Incidentul s-a petrecut la realimentarea centralei de 1.000 de megawati.

Consiliul considera acum ca scurgerea a fost mai importanta decit s-a crezut initial si a anuntat ca nu a fost informat despre aceasta decit pe 4 aprilie.

Pe 5 aprilie, organizatia Greenpeace dadea publicitatii incidentul, confirmat la scurt timp de CNS, care a trimis inspectori la fata locului. Scurgerea a fost clasificata drept una de nivelul 2 pe Scara Internationala a Evenimentelor Nucleare pentru „control inadecvat al materialelor nucleare si pentru furnizarea incompleta de informatii organismului de reglementare“.

CNS va cere masuri drastice impotriva celor responsabili, chiar daca nu vor exista urmari negative ale incidentului. Inspectorii au gasit totusi urme de cobalt-60 in jurul centralei, care poate produce cancer celor care intra in contact cu substanta.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.