Presedintele rus Vladimir Putin a acceptat azi sa conduca partidul Rusia Unita, care domina viata politica a tarii si detine majoritatea in Parlament, transmite NewsIn.

"Accept invitatia partidului. Sunt pregatit sa preiau responsabilitatea suplimentara de sef al partidului", a spus Putin la congresul partidului, difuzat in direct de televiziunea de stat.

Luni, Rusia Unita a adus amendamente statutului sau, instituind functia de presedinte al formatiunii, si permitand ca aceasta sa fie ocupata de o persoana care nu este membra a partidului. Potrivit amendamentelor, mandatul presedintelui partidului este de patru ani.

Rusia Unita, partid criticat ca fiind mostenitorul Partidului Comunist sovietic si care revendica doua milioane de membri, si-a inceput luni cel de-al "IX-lea congres" anual, la doi pasi de Kremlin si avand pe fundalul scenei sloganul "Impreuna vom castiga". Actualul sau lider anuntase in prima zi a congresului ca ii va cere lui Putin sa conduca partidul.

Putin ar urma, de asemenea, sa devina premier dupa ce se va retrage de la Kremlin, in 7 mai, odata cu investirea succesorului sau, Dmitri Medvedev.

Imediat dupa lansarea acestei stiri, presedintele rus ales Dmitri Medvevdev a anuntat ca nu intentioneaza sa se inscrie in cel mai mare partid pro-Kremlin, Rusia Unita, informeaza NewsIn.

Medvedev a declarat la congresul Rusiei Unite de la Moscova ca impartaseste multe dintre idealurile formatiunii. "Dar deocamdata participarea directa la activitatea sa este prematura, din punctul meu de vedere. Cred ca dupa alegerea mea ca sef al statului ar fi mai corect daca nu as fi legat direct de niciun partid politic", a adaugat el.

Noua arhitectura va crea, potrivit analistilor, un presedinte slabit dublat de un premier puternic, cu autoritatea consolidata de functia sa de sef al partidului care detine majoritatea absoluta in Parlament. Acest nou sistem in care Rusia Unita va avea un rol central a suscitat deja comparatii cu Partidul Comunist sovietic, al carui secretar general era, de facto, cel mai important om din tara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.