Papa Benedict al XVI-lea isi incepe marti prima sa vizita in Statele Unite, unde va pleda pentru drepturile omului in fata Adunarii Generale a ONU si va incerca sa intoarca pagina scandalului preotilor pedofili, care afecteaza de ani de zile Biserica Catolica americana, transmite NewsIn.

Programul acestei prime vizite a lui Benedict al XVI-lea, de origine germana, in Statele Unite, unde va sarbatori implinirea a 81 de ani (16 aprilie) si trei ani de pontificat (19 aprilie), cuprinde doua etape: Washington (15 - 18 aprilie) si New York (18 - 20 aprilie).

Vizita sa de trei ore la sediul ONU de la New York va fi "evenimentul principal" al calatoriei, a declarat purtatorul de cuvant al Vaticanului, Federico Lombardi.

In contextul in care ONU sarbatoreste implinirea a 60 de ani de la Declaratia Universala a Drepturilor Omului, discursul lui Benedict al XVI-lea "va fi concentrat pe aceasta tema, in special pe unitatea si indivizibilitatea drepturilor fundamentale ale omului", a declarat secretarul de stat al Vaticanului Tarcisio Bertone.

Benedict al XVI-lea isi va incepe sejurul in Statele Unite printr-o intalnire la Casa Alba, in 16 aprilie, cu presedintele George W. Bush, care il va intampina si la coborarea din avion.

Succesorul lui Ioan Paul al II-lea a renuntat la criticile acestuia fata de interventia americana din Irak, dorind in prezent sa salveze de la dezastru comunitatea crestina redusa din aceasta tara. El va saluta insa, in fata presedintelui american, importanta pe care o acorda Statele Unite religiei in dezbaterea
publica, spre deosebire de Europa.

Dar aceasta calatorie va avea si o dimensiune pastorala, in contextul in care Biserica americana este fragilizata de o serie de scandaluri de pedofilie in care sunt implicati sute de preoti si mai multi episcopi. Vaticanul a dat asigurari ca Benedict al XVI-lea nu va ocoli aceasta problema, dar va face apel catre Biserica sa intoarca pagina, construind "o cultura (bazata - n.red.) pe integritate morala, justitie si incredere reciproca, in special in domeniul educatiei".

Programul vizitei Papei cuprinde si doua slujbe in aer liber, desfasurate pe National Stadium din Washington si Yankee Stadium din New York. Dar cele mai marcante imagini vor fi, cu siguranta, cele cu Benedict al XVI-lea rugandu-se la Ground Zero in ultima zi a vizitei sale. Ora matinala a ceremoniei (9.30 ora locala, 16.30 ora Romaniei) organizata in memoria victimelor atentatelor din 11 septembrie 2001, a fost aleasa pentru a asigura maximum de audienta internationala evenimentului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.