Statul himalayan Nepal, cunoscut mai ales pentru ca include un versant al varfului Everest, a organizat ieri alegeri pentru un nou Parlament, pe fondul violentelor din tara si a transformarii tarii din regat in republica.
Nepalul, regat timp de 240 de ani, va fi transformat in republica din cauza regelui Gyanendra, care nu numai ca a suspendat Constitutia si a impus o dictatura personala in 2005, dar mai este acuzat si ca ar fi stat in spatele crimei comise de nepotul sau, care acum 9 ani si-a ucis 8 membri ai familiei, inclusiv pe tatal sau, care era rege pe vremea aceea.

Principala forta politica par sa fie maoistii, o grupare de orientare comunista radicala, ei fiind aceia care au luptat impotriva monarhiei si care, dupa armistitiul din 2005, au fost varful de lance al eliminarii tuturor puterilor regelui. Anterior si in timpul alegerilor au avut loc violente sangeroase intre partizanii diferitelor partide.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.