Europenii vor sa implice Turkmenistanul in proiectul Nabucco, insa se impiedica de drepturile omului.

UE si Turkmenistanul, al doilea mare producator de gaze naturale din spatiul ex-sovietic, au anuntat ieri ca doresc intensificarea cooperarii privind „coridoarele energetice transcaspiene“, arata comunicatul UE emis la finalul Summitului UE-Asia Centrala din capitala turkmena Ashabad, citat de NewsIn.

Miza summitului este alimentarea cu gaz turkmen a viitoarei conducte Nabucco, ce urmeaza sa transporte gazele naturale spre Europa, ocolind teritoriul Rusiei. UE urmareste conectarea Turkmenistanului la Nabucco printr-un gazoduct transcaspic, pina in Azerbaidjan, proiect care este favorizat de deschiderea catre Occident a actualului presedinte turkmen, Gurbanguli Berdimuhamedov.

Strategia energetica europeana in Asia Centrala este insa ingreunata de accentul pe care UE il pune pe respectarea drepturilor omului, Human Rights Watch considerind ca Turkmenistanul este „unul dintre cele mai represive state“ din lume.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.