Torta olimpica va ajunge la San Francisco - unde militanti au arborat deja steagul Tibetului. Comitetul de organizare a Olimpiadei de la Beijing a declarat ca nici o forta nu poate opri turneul international al tortei olimpice
Declaratia soseste dupa protestele anti-chineze de la Paris, in care militantii pro-Tibet i-au obligat pe organizatori sa anuleze unele ceremonii de intampinare. Proteste similare au avut loc si la Londra, duminica.

Oficialitatile chineze au denuntat actiunile protestatatarilor, dar la o reuniune a asociatiei comitetelor olimpice nationale, la Beijing, nu au fost mentionate protestele pro-tibetane. In loc de aceasta, vice-presedintele comitetului de organizare, Liu Jingmin, a declarat ca torta olimpica a fost salutata cu entuziasm de autoritati si de spectatori.

Torta a fost intampinata cu caldura de populatia locala. Avem convingerea ca torta olimpiadei de la Beijing va fi purtata cu succes in orasele din strainatate prin eforturile noastre comune, ale tuturor

“Stafeta tortei olimpice in orasele din strainatate s-a bucurat de un sprijin urias din partea guvernelor, comitetelor olimpice nationale si comitetului international olimpic”. “Torta a fost intampinata cu caldura de populatia locala. Avem convingerea ca torta olimpiadei de la Beijing va fi purtata cu succes in orasele din strainatate prin eforturile noastre comune, ale tuturor”, a declarat reprezentantul chinez.

Se anticipeaza insa ca protestele incepute la Londra si Paris vor continua la San Francisco - unde flacara olimpica ajunge miercuri. Inca de marti, mai multi militanti pro-tibetani au escaladat podul Golden Gate pentru a arbora drapelul Tibetului. Traseul tortei olimpice de anul acesta se dovedeste o adevarat aventura.
BBC l-a intrebat pe comentatorul sportiv Radu Naum ce s-ar putea intampla de acum inainte si daca exista riscuri privind desfasurarea olimpiadei?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.