Uniunea Europeana a cerut marti Bulgariei sa lupte impotriva crimei organizate cu mai multa hotarare, dupa ce doua personalitati au fost impuscate in capitala statului balcanic, Sofia, transmite Reuters.
Luni a fost impuscat un autor al unor carti despre mafia din Bulgaria, la o zi dupa ce directorul companiei care se ocupa cu reparatiile la centrala nucleara din tara a fost ucis."Din pacate, aceste incidente armate au continuat sa se desfasoare in mod regulat in ultimii ani, fara ca cineva sa fie inculpat", a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei Europene Mark Gray, intr-o conferinta de presa. "Este nevoie de actiuni urgente in domeniul luptei impotriva crimei organizate in Bulgaria", a adaugat el.

Pe de alta parte, duminica, politia a descoperit cadavrul lui Borislav Gheorghiev, directorul unei companii energetice, Atomenergoremont, impuscat de doua ori in cap, la intrarea in blocul unde locuia. Compania este controlata de un om de afaceri caruia presa ii atribuie legaturi cu crima organizata.

Bulgaria a aderat la UE in 2007, impreuna cu Romania, in cadrul celui de al doilea val de extindere catre est a Uniunii, in pofida nemultumirii unor politicieni europeni ca Sofia nu face suficiente eforturi pentru a combate crima organizata si coruptia.

Gray a salutat declaratia premierului Serghei Stanisev, potrivit careia autoritatile vor face tot ce le sta in putere pentru a-i aduce in justitie pe cei responsabili pentru atacurile de duminica si luni.
Guvernul condus de socialisti este supus unor presiuni din ce in ce mai puternice, atat pe plan european, cat si intern, pentru a lupta cu adevarat impotriva coruptiei si crimei organizate.

In Bulgaria s-au inregistrat peste 150 de asasinate de tip mafiot din 2001. In pofida razboiul declarat coruptiei si mafiei, Bulgaria nu a inculpat deocamdata niciun inalt oficial si nici nu a inchis vreun sef mafiot.
Gheorghi Stoev, in varsta de 35 de ani, autor al unei serii de carti despre lumea interlopa bulgara dupa caderea comunismului, in 1989, a fost impuscat in cap in fata unui hotel din centrul Sofiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.