Capete incoronate, reprezentanti ai vechilor familii regale si lideri politici din toata lumea s-au reunit ieri la Monaco, pentru funeraliile printului Rainier, care s-au derulat sub stricta supraveghere a fortelor de securitate. Slujba funerara pentru printul Rainier de Monaco, la care au participat, pe langa numeroasele personalitati, si cateva mii de locuitori ai principatului, a fost programata sa dureze o ora si jumatate si a fost transmisa in direct in sase biserici din Monaco. Funeraliile celui care a guvernat timp de 56 de ani micul principat de la malul Mediteranei s-au desfasurat in principala catedrala din stat.

Presedintele francez Jacques Chirac, presedintele sloven Janez Drnovsek, regele Juan Carlos al Spaniei, regele Albert al II-lea al Belgiei si fosta imparateasa iraniana Farah Pahlavi figureaza pe lista personalitatilor care si-au confirmat din timp prezenta la funeraliile solemne de la Catedrala din Monaco. De asemenea, la ceremonie au mai participat regele Carl Gustaf al XVI-lea si regina Silvia a Suediei, regina Sonya a Norvegiei si printul Frederik al Danemarcei. John Lehman, fost secretar al Marinei, a condus delegatia americana, in timp ce Rusia a fost reprezentata de ministrul de externe Serghei Lavrov. Ministrul apararii austriac Guenther Platter a fost de asemenea prezent, ca si printul Andrew, care a reprezentat-o pe regina Marii Britanii. Din acest motiv, au fost prevazute masuri severe de securitate, asigurate in mare parte de forte franceze.

Masuri sporite de securitate

Elicoptere echipate cu dispozitive care pot detecta orice prezenta suspecta au escortat "convoaiele mai sensibile" ce transportau reprezentanti ai "tarilor care sunt in general tinte ale unor amenintari", a declarat Françoise Souliman, directoarea Cabinetului prefectului provinciei Alpes-Maritimes, subliniind existenta unui sistem de securitate destinat asigurarii unui nivel maxim de siguranta. Acesta include avioane AWACS si Mirage. "Traseul pe soseaua dintre Nisa si Monaco include numeroase tuneluri si poduri, care necesita supravegherea aeriana", a explicat colonelul Benoit Kandel, comandantul fortelor regionale ale Jandarmeriei.

Doi negociatori ai grupului de interventie al Jandarmeriei nationale au facut parte din postul de comanda de la Nisa, pregatite pentru a interveni in cazul unei luari de ostatici.

Spatiul aerian, inchis

Souliman a declarat ca reprezentantii statului Bahrein si Salvador au sosit pe Coasta de Azur inca de miercuri, iar alte 40 la suta din delegatiile care au asistat la funeralii au venit joi seara.

Pe aeroportul din Nisa au fost mobilizate intre 80 si 100 de persoane, incluzand o unitate medicala. Aceasta a dispus de informatii despre RH-urile fiecarui sef de stat si guvern care a sosit la Monaco, iar spitalele din regiune au fost alertate.

Monaco a fost survolat in permanenta, vineri, de un avion AWACS francez si de un Mirage 2000, iar alte avioane de lupta au fost in stare de alerta. Circa sase elicoptere ale mai multor administratii franceze au fost mobilizate pentru supravegherea spatiului aerian, care era inchis curselor civile, iar navigatia in apele teritoriale a fost interzisa.

In cazul unor incidente, deciziile urmau sa fie luate in functie de locul producerii: prefectura, pentru regiunea Alpes-Maritimes, autoritatile din Monaco pentru Principat, prefectul maritim al regiunii Toulon pentru mare si premierul francez pentru un eventual incident aerian.

Sotul printesei Caroline a lipsit

Potrivit ultimelor dorinte ale monarhului, zece soldati din Compania Princiara de Carabinieri i-au purtat sicriul de la palat, trecand printr-o piata in care se aflau circa 3.000 de cetateni ai principatului, pana la catedrala. O orchestra a intonat Marsul Funebru al lui Beethoven - muzica aleasa de printesa Caroline - iar o baterie de tun a tras 36 de salve in onoarea lui Rainier.

Slujba, oficiata de arhiepiscopul Bernard Barsi, a inceput la ora locala 12.00 (13.00 ora Romaniei) si s-a incheiat la ora 13.30. La ora 18.30 a avut loc un requiem la care au participat rezidentii principatului si personalul palatului. Inhumarea propriu-zisa a avut loc in cursul serii si s-a desfasurat "in cea mai stricta intimitate". Printul se va odihni alaturi de sotia sa, printesa Grace de Monaco, actrita hollywoodiana care a adus faima si stralucire.

Printul Ernst August de Hanovra, in varsta de 51 de ani, sotul printesei Caroline, nu a putut participa la ceremonii. Dupa mai mult de o saptamana la reanimare pentru o infectie acuta de pancreas, starea sa de sanatate a inregistrat o evolutie favorabila, insa nu a fost externat inainte de funeralii.

Sfarsitul unei ere glorioase

Pentru Monaco, decesul printului Rainier al III-lea inseamna sfarsitul unei epoci de 56 de ani, marcata de o dezvoltare economica importanta si reinnoirea acordurilor de vecinatate cu Franta.

Printul Rainier de Monaco s-a stins din viata la varsta de 81 de ani, dupa ce a fost internat in spital, pe 7 martie, din cauza unei infectii pulmonare. De duminica pana marti seara, o treime din populatia de 32.000 de persoane a principatului a venit sa aduca un omagiu printului defunct, ale carui ramasite pamantesti au fost depuse intr-o capela a palatului.

Printul Rainier s-a casatorit in anul 1956 cu actrita americana Grace Kelly, care in 1982 a murit intr-un accident rutier, si cu care a avut trei copii: Caroline, Albert si Stephanie. Printul Albert, in varsta de 47 de ani, al carui titlu oficial va fi de acum inainte Printul Albert al II-lea de Monaco, a preluat indatoririle regale ale tatalui sau saptamana trecuta.