Urmatorul summit al Aliantei Nord-Atlantice va avea loc in aprilie 2009, la Strasbourg si Kehl, la granita franco-germana si va fi o premiera in istoria Summitului, desfasurandu-se in doua orase din tari diferite pentru a marca implinirea a 60 de ani de la crearea NATO
In ceea ce priveste concluziile de pana acum ale summitului de la Bucuresti, putem spune ca doua state au iesit invingatoare: Croatia si Albania, care au primit invitatia de a adera la Alianta. Membrii NATO au invitat si Bosnia, Hertegovina si Muntenegru la un dialog sustinut, in vederea unei viitoare aliante.

Desi nu a primit o decizie ferma privind aderarea cu ocazia acestui summit, liderul Ucrainei s-a declarat multumit de promisiunea unor noi negocieri, in luna decembrie. Viktor Iuscenko a catalogat decizia liderilor NATO drept “o victorie pentru Ucraina”. Nu aceeasi pozitie a fost impartasita si de delegatia Macedoniei, care a parasit joi lucrarile summitului NATO. Motivul: Grecia, membra a Aliantei cu drepturi depline, s-a opus aderarii Macedoniei.

Printre deciziile luate la Bucuresti se numara si trimiterea, de catre Franta, a unui batalion suplimentar de 700 de militari in estul Afganistanului. Si Romania a anuntat ca poate suplimenta trupele din Afganistan, cu 100-150 de soldati.

Unul dintre punctele importante discutate in cadrul summitului a fost crearea unui scut anti-racheta pentru statele care nu sunt protejate de scutul american. Traian Basescu a anuntat ca s-a hotarat deja construirea scutului, in timp ce secretarul general al NATO a nuantat declaratia, spunand ca decizia va fi luata la summitul urmator.

Potrivit oficialilor americani, instalarea scutului anti-racheta in Europa Centrala asigura protectia in cazul unor posibile atacuri. Rusia si-a exprimat opozitia ferma fata de instalarea sistemului american in Europa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.