Urmatorul atentat din Statele Unite ar putea fi comis de teroristi blonzi cu ochi albastri, antrenati in tabere din zona dintre Pakistan si Afganistan, sustin unii oficiali, relateaza Reuters.
Spectrul teroristului care se integreaza perfect in peisaj inainte de a lovi ingrijoreaza de multa vreme comunitatea antiterorism, dar avertismentele s-au intensificat de la arestarea in Germania, in septembrie, a trei barbati suspectati ca intentionau sa comita atentate impotriva unor tinte americane, printre care o baza militara. Doi dintre suspecti erau etnici germani, convertiti la islam.

Autoritatile germane au spus ca cei trei s-au antrenat in baze conduse de sustinatori al-Qaida. Saptamana trecuta, generalul Michael Hayden, directorul CIA, a declarat ca al-Qaida si-a intensificat actiunile la zona granitei dintre Afganistan si Pakistan in ultimele 18 luni si a stabilit noi zone sigure pentru antrenamente. "Este vorba despre agenti care nu ar atrage atentia cand ar trece pe la controalele de pe aeroportul din Washington", a spus el.

James Woosley, fost director CIA, a declarat, dupa arestarile din Germania, ca al-Qaida si grupari afiliate depun eforturi pentru a atrage recruti "blonzi cu ochi albastri".

Potrivit lui Mike McConnell, care supervizeaza cele 16 agentii din serviciile americane de informatii, extremistii islamisti se concentreaza pe eforturile de recrutare in 29 de tari, majoritatea in Europa, tari ai caror cetateni nu au nevoie de vize pentru Statele Unite. Acesti cetateni nu sunt obligati sa mearga la consulatele americane pentru interviuri fata in fata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.