Ministrul italian de externe Massimo D'Alema a pledat marti in favoarea unei "apropieri" treptate intre NATO si Georgia si Ucraina, care spera sa fie invitate in cursul summitului de la Bucuresti sa se alature Planului de Actiuni in vederea aderarii, noteaza NewsIn

"Nu trebuie sa le inchidem usa in fata Ucrainei si Georgiei", a declarat ministrul italian de externe Massimo D'Alema, adaugand ca "procesul de apropiere a Georgiei si Ucrainei trebuie condus gradual".

Marti, la Kiev, si miercuri, la Bucuresti, presedintele american George W. Bush si-a anuntat intentiile: sa ceara celor 25 de parteneri ai sai din NATO, Planul de Actiuni in vederea aderarii (Membership Action Plan, MAP) pentru Georgia si Ucraina, care ar plasa cele doua foste republici sovietice in anticamera NATO.

Insa acest sprijin deschis al Statelor Unite, desi este in asentimentul a numeroase tari membre din Est printre care si Romania, risca sa se loveasca de opozitia altor zece tari, printre care Franta si Germania, care considera ca aceasta deschidere catre Kiev si Tbilisi este inca prematura. In plus, puternicul vecin al Aliantei de la est, Rusia, se opune vehement acestei perspective.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.