Tensiunea creste treptat cu ocazia apropierii summitului NATO gazduit de tara noastra. Un scandal este pe cale sa izbucneasca in legatura cu vizita presedintelui rus Vladimir Putin la summitul NATO de la Bucuresti.

Reprezentantul permanent al Rusiei la sediul Aliantei Nord-Atlantice de la Bruxelles, Dmitri Rogozin, a sesizat Kremlinul ca formatul reuniunii la varf Rusia-NATO, programata sa se desfasoara in partea finala a summitului de la Bucuresti, a fost gandit astfel incat liderului rus sa nu i se permita sa recurga la tribuna reuniunii de la Bucuresti pentru declaratii publice virulente, relateaza marti publicatia online Gazeta.

Preocuparea ambasadorului rus la NATO este impartasita si de o serie de alti responsabili de la Moscova, noteaza sursa citata. In schimb, oficialii NATO au calificat ingrijorarea Moscovei in aceasta privinta ca lipsita de temei.

Rogozin: "Putin nu isi va putea exprima ideile in fata presei"

Dmitri Rogozin, si-a exprimat luni nemutumirea in legatura cu formatul reuniunii Consiliului Rusia-NATO, care se va desfasura in cadrul summitului Aliantei la Bucuresti (2-4 aprilie). Potrivit lui Rogozin, regulamentul reuniunii a fost gandit in asa fel incat presedintele rus sa poata sa vorbeasca doar in partea reuniunii ce se va desfasura cu usile inchise, in absenta presei, pentru ca ideile sale sa nu fie mediatizate.

Initial, organizatorii au luat in calcul posibilitatea unui schimb de fraze de salut intre secretarul general al NATO si presedintele Vladimir Putin. "In prezent, devine tot mai clar ca liderii NATO inclina spre suprimarea discutiei", si-a exprimat nemultumirea reprezentantul Rusiei la NATO, intr-un interviu acordat Interfax.

Rogozin a apreciat ca Alianta Nord-Atlantica nu face "o figura frumoasa", inchizand gura presedintelui Putin, evidentiind ca toate pretextele invocate potrivit carora regulamentul reuniunii Rusia-NATO ar fi de vina sunt superflue.

Ambasadorul Rusiei la NATO a afirmat, in interviul pentru Interfax, ca Moscova nu a fost nici macar consultata in legatura cu regulamentul reuniunii.

"In concluzie, presedintele rus nu va putea sa se exprime public in principalele probleme internationale", a apreciat Rogozin, evocand aici opozitia Rusiei fata de extinderea spre Est a NATO si includerea Ucrainei si Georgiei in randurile sale.

In acelasi timp, responsabilul rus a subliniat ca la summitul de la Bucuresti o atentie deosebita va fi acordata "problemei referitoare la invitarea Ucrainei in MAP", presedintelui ucrainean Viktor Iuscenko alocandu-i-se timp atat pentru declaratiile de salut, cat si pentru o intalnire cu presa.

Regulamentul reuniunii Consiliului Rusia-NATO, postat pe site-ul dedicat summitului de la Bucuresti, indica data si ora ora inceperii reuniunii - 4 aprilie, 11:000 -, dar nu mentioneaza daca presedintele Vladimir Putin va putea rosti un discurs in debutul lucrarilor Consiliului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.