Serbia se teme ca noua structura militara va fi acaparata de UCK.

La sase saptamani de la declararea unilaterala a independentei, Kosovo primeste semnale incurajatoare din partea SUA, prima tara care a recunoscut noul stat din Balcani. Dupa cum sustine ziarul polonez Gazeta Wyborcza, preluat de Ria Novosti, americanii sprijina crearea unei noi armate in Kosovo, cu asistenta NATO si pe bazele actualului Corp de Protectie din Kosovo. Noua armata va avea 2500 de cadre active si 800 in rezerva, dar nu va detine tancuri, artilerie grea, avioane de lupta sau elicoptere.

Anuntul facut ieri de ziarul polonez intervine la o saptamana dupa ce presedintele american George W Bush autoriza, furnizarea de arme catre Kosovo, gest considerat drept un semn al stabilirii relatiilor dintre Washington si Pristina. Serbia, alaturi de numeroase state care in continuare nu recunosc independenta Kosovo, critica initiativa Washingtonului, apreciind ca infiintarea acestei armate ar fi un lucru prematur.

De asemenea, la nivelul acestor state exista temeri conform carora structurile noii armate sa nu fie acaparate de catre comandamentul Armatei de Eliberare a Kosovo (UCK), grupare de gherila terorista cunoscuta in anii '90 pentru lupta pentru independenta de Iugoslavia si ulterior de Serbia, pentru intransigenta actiunilor anti-sarbe si trecutul militar dubios.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.