Un comitet de experti stiintifici ai Agentiei Federale americane pentru Medicamente si Alimente (FDA) a emis surprinzatoarea recomandare de reluare a comercializarii de implanturi siliconice mamare, interzisa acum 13 ani. Decizia, luata la capatul a trei zile de audieri, priveste autorizarea implanturilor fabricate de firma Mentor, in conditii mai stricte decit cele din trecut, a precizat FDA.

Hotarirea comisiei i-a luat pe multi prin surprindere, avind in vedere ca, in urma cu o zi, expertii refuzasera o cerere similara venita din partea unei alte companii, numite Inamed. Reprezentantii acesteia au anuntat ca vor face recurs impotriva deciziei, considerindu-se nedreptatiti.

Mentor Corporation a incercat si a reusit sa convinga expertii FDA ca ultima sa versiune de implanturi cu gel de silicon este suficient de sigura si de durabila. Compania va avea de respectat o serie de conditii, precum consimtamintul scris al persoanelor doritoare de implanturi, care isi asuma toate riscurile inerente procedurii, deschiderea de catre producator a unui registru privind evolutia pe termen lung a pacientilor si continuarea studiilor privind comportamentul implanturilor pe parcursul unui deceniu. Implanturile cu silicon au aparut pe piata in 1962, dar au fost interzise in SUA in 1992, dupa mai multe cazuri in care proteza mamara a cedat, iar o parte din femeile afectate au intentat procese, afirmind ca s-au imbolnavit in urma imprastierii substantei in organism.

Pina in prezent, Mentor a monitorizat doar 400 de femei cu implanturi, pe o perioada de trei ani, determinind ca 1,4% din ele au avut nevoie de inlocuirea silicoanelor fisurate. O statistica similara a Inamed, realizata pe 900 de paciente de-a lungul a patru ani, a relevat o rata de 2 pina la 10 la suta a esecurilor implanturilor.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.