Dupa summitul NATO de la Bucuresti, presedintele american, Georg W. Bush, va avea o ultima intrevedere oficiala cu omologul sau Rus, Vladimir Putin.

Potrivit Cotidianul, presedintele George W. Bush a anuntat miercuri ca a acceptat invitatia omologului sau rus de a avea o intilnire bilaterala in Rusia, pe 6 aprilie, dupa incheierea Summitului NATO de la Bucuresti. Intrevederea va avea loc la resedinta presedintelui rus din statiunea Soci, locul de desfasurare a Jocurilor Olimpice de iarna din 2014.

"Voi merge in Rusia, presedintele Putin m-a invitat in Rusia", a spus Bush la finalul unei intalniri cu presa straina de la Casa Alba, potrivit Ziua.

"Presedintele Putin m-a invitat la Soci pentru a discuta despre acordul strategic, in care scutul antiracheta este un element esential", a spus el.

"Este foarte important sa avem relatii bune cu Rusia", a mai spus Bush. "Suntem increzatori ca putem ajunge la un acord asupra unor chestiuni foarte importante", a adaugat el.

Cotidianul mai adauga ca, Bush si Putin se vor concentra si pe disputa privind acordarea planului de actiuni pentru aderarea la NATO pentru Georgia si Ucraina. SUA si statele est-europene membre NATO sustin aderarea celor doua tari ex-sovietice, in timp ce Rusia, dar si Germania si Franta se opun acestei decizii.

Potrivit consilierului in probleme de securitate american Stephen Hadley, citat de BBC, aceasta intrevedere este o ocazie pentru ca cei doi lideri “ sa ajunga la un consens in chestiuni de cooperare si poate sa rezolve problemele legate de sistemul antiracheta in asa fel incat sa contureze o viitoare platforma de colaborare intre cele doua tari".

Domnul Hadley a facut precizari legate de posibila rezolvare a disputei iscata de amplasarea sistemului antiracheta american in Europa de est. "Principalul scop e gasirea unei rezolvari concrete in asa fel incat sa asiguram Rusia ca radarul si instalatia de rachete planuite a fi amplasate in Polonia si Cehia reprezinta un mod de aparare impotriva pericolelor care tintesc Europa, care tintesc Rusia - daca vreti - si nu sunt indreptate impotriva Rusiei", a subliniat domnul Hadley.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.