Premierul irakian Nuri al-Maliki a anuntat ieri, ca a stabilit un termen de 72 ore pentru predarea armelor de catre militantii siiti, implicati in confruntarile din ultimele zile din Barsa, soldate cu cu 40 morti si 200 de raniti.

Ultimatumul lui Nuri al-Maliki a survenit in cea de-a doua zi de confruntari intre rebelii siiti din gruparea Armata lui Mehdi si trupele irakiene si americane, soldate cu zeci de victime, anunta EVZ.

Potrivit Curentul, operatiunea de "re-impunere a ordinii" in orasele irakiene a fost lansata pentru in principal pentru a elimina puterea militiei lui Moqtada al-Sadr, denumita "Armata lui Mehdi", care practic se substituie autoritatii statului irakian in zonele unde are influenta. Oficial, guvernul refuza sa recunoasca scopul real al operatiunii si declara doar ca ii vizeaza pe aceia care nu respecta armistitiul declarat de al-Sadr, pentru a nu ajunge la o confruntare directa cu acesta, confruntare care ar arunca si mai mult tara in haos.

Cotidianul adauga ca, Zona Verde, unde se afla sediile guvernului irakian si ale ambasadelor straine la Bagdad, a fost tinta mai multor tiruri de mortiere, printre raniti aflindu-se si trei cetateni americani. „Putem confirma ca au avut loc tiruri indirecte in Zona Verde. Trei angajati ai administratiei americane au fost raniti“, a declarat purtatorul de cuvint al ambasadei SUA in Irak, Mirembe Nantongo.

Armata americana considera ca responsabili de aceste atacuri sint membrii militiei siite Armata lui Mehdi, condusa de clericul radical Moqtada al-Sadr.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.