Rusia doreste sa-si intareasca influenta in regiune continuind chiar proiectele de pace dintre israelieni si palestinieni, abandonate de administratia SUA.

Presedintele egiptean Hosni Mubarak si omologul sau rus, Vladimir Putin, au discutat marti, la Moscova, despre organizarea in Rusia a unei conferinte de pace pentru Orientul Mijlociu. Initiativa urmareste sa sporeasca influenta ruseasca in regiune, in detrimentul SUA, cu atit mai mult cu cit presedintele George W. Bush a precizat ca doreste rezolvarea conflictului israeliano-palestinian pina la finalul mandatului sau.

„Tinind cont de tensiunile dintre israelieni si palestinieni, credem in necesitatea unei medieri din partea Egiptului si a Rusiei“, a declarat Putin. „Daca aceasta conferinta va avea loc, vrem sa fie prin definitie o conferinta moscovita“, a avertizat Putin impotriva incercarilor SUA de a-si impune propria agenda.
Publicitate

„Nu vrem sa impunem nimic, nimanui“, a completat insa liderul rus. Putin a precizat ca poarta discutii cu SUA in vederea organizarii conferintei. Moscova are relatii bune cu Siria si cu Iranul, state de care depinde procesul de pace in Orientul Mijlociu, dar care sint izolate diplomatic de Washington. De altfel, seful diplomatiei ruse a efectuat, saptamina trecuta, un turneu in Israel si in Siria, unde a discutat despre organizarea conferintei, dar si despre contractele pentru livrarea de armament catre Damasc.

Dupa cum relatau surse din Departamentul de Stat al SUA, citate de ,,Washington Post’’, proiectul conferintei de la Moscova a fost initiat chiar de catre Washington. Evenimentul urma sa fie o continuare a Conferintei de pace pentru Orientul Mijlociu de la Annapolis, din noiembrie 2007, soldata cu un esec. Proiectul american, reluat acum de Putin, a fost trecut insa sub tacere de SUA, iar unul dintre artizanii sai, generalul William Fallon, comandantul trupelor SUA din Orientul Mijlociu, a demisionat in urma cu citeva zile. Mai mult, vicepresedintele SUA, Dick Cheney, a lansat acuze dure la adresa Iranului si a Siriei, cu ocazia recentului sau turneu in regiune, facind dificila reluarea dialogului cu cele doua state. „Exista dovezi ca Iranul si Siria sustin organizatia Hamas si fac tot ce pot pentru a sabota procesul de pace“, a precizat Cheney.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.