Trei oficiali americani au fost concediati dupa ce au consultat dosarul confidential pentru pasaport al lui Barack Obam.

Ministerul de externe al Statelor Unite sustine, potrivit BBC, ca in ultimele trei luni au avut loc trei accesari ilegale ale bazei de date in incercarea de a se afla detalii despre pasaportul lui Barack Obama.

Doi din cei care au accesat sistemul au fost concediati, iar cel de-al treilea a primit doar avertisment

Conform Cotidianul, un purtator de cuvint al lui Barack Obama a cerut o investigatie completa pentru a se afla cine s-a uitat la acele documente si in ce scop. “Este o incalcare grava a intimitatii si a securitatii, din partea unei administratii care a aratat oricum extrem de putina consideratie pentru oricare dintre acestea, in ultimii 8 ani”, spune Bill Burton, adaugind ca datoria guvernului este de a proteja informatiile private ale cetatenilor americani, nu de a le folosi in scopuri politice.

Subsecretarul de Stat, Pat Kennedy a declarat ca "Aceste examinari neautorizate ale dosarului au fost detectate de Departamentul de Stat. Luam masurile imediate pentru a fi siguri ca nu e vorba despre altceva decit de o curiozitate imprudenta", adaugand ca incidentele s-au petrecut de mai multe ori, in ianuarie, februarie si martie

Ziua aminteste ca incidentul reprezinta o reeditare a celor petrecute in 1992, cand fostului presedinte democrat Bill Clinton, aflat atunci, de asemenea, in cursa pentru Casa Alba, i-a fost consultat dosarul pentru pasaport de acelasi Departament de Stat. Datele personale ale lui Clinton au fost accesate, din motive politice, pe fondul speculatiilor de la acea vreme conform carora democratul renuntase, in timpul studentiei, la cetatenia americana, pentru a evita inrolarea sa in razboiul din Vietnam.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.