Dogu Perinçek, liderul Partidului Laburist (IP, care nu este reprezentat in Parlament), Ilhan Selçuk, un jurnalist renumit in varsta de aproximativ 80 de ani, de la cotidianul Cumhuriyet, si Kemal Alemdaroglu, fostul rector al Universitatii din Istanbul, au fost plasati in arest la domiciliu la Ankara, respectiv Istanbul.

Acuzatiile care ii vizeaza pe cei trei nu au fost precizate, dar agentia Anatolia a anuntat ca au fost retinuti pentru presupusul rol pe care l-ar fi jucat intr-o retea ultranationalista care intentiona sa ii ucida pe Orhan Pamuk si personalitati politice kurde.

Alte 13 persoane, printre care un general, un colonel in retragere, un avocat si un infractor cunoscut in tara au fost arestati.

Potrivit presedintiei turce, suspectii voiau sa il ucida pe Pamuk, pe jurnalistul proislamist Fehmi Koru si personalitati politice kurde, printre care Leyla Zana, Osman Baydemir si Ahmet Türk.

Politia va ancheta si eventuala implicare a suspectilor in alte asasinate politice, ca cel al jurnalistului turco-armean Hrant Dink, a preotului catolic italian Andrea Santoro si a unui magistrat.

Presa turca asociaza reteaua ultranationalista cu "statul profund", termen care desemneaza miscarile din fortele de securitate care actioneaza in afara legii pentru a apara interesele statului turc.