Ministrul de Externe german Joschka Fischer are de dat o batalie la care putini se asteptau in 2005. La 60 de ani de la caderea celui de-al treilea Reich, Fischer se confrunta cu o revolta a subordonatilor pentru ca vrea deconspirarea nazistilor "recalificati" in diplomatie.

Joschka Fischer, seful diplomatiei germane, a intrat in conflict cu mai multi dintre subordonatii sai cu functii importante in Ministerul de Externe de la Berlin pentru ca se dovedeste adeptul asumarii trecutului postbelic al institutiei pe care o conduce, informeaza "Deutsche Welle". Oricit ar parea de anacronic, Fischer nu se lupta cu nostalgicii comunisti din fosta RDG, dezgustati de ideea "epurarii fostilor", ci cu oameni care il critica pentru ca vrea deconspirarea nazistilor intrati in serviciul diplomatic al Germaniei de Vest, dupa caderea celui de-al treilea Reich.

Pentru istorici, noteaza sursa citata, faptul ca in diplomatia RFG puteai gasi mai multi nazisti decit in Ministerul de Externe al lui Ribbentrop era un secret al lui Polichinelle, tratat ca atare de puterile aliate occidentale, preocupate de amenintarea de la Rasarit.

Ideea lui Fischer, care sustine recunoasterea oficiala a acestei realitati, se loveste insa de opozitie in anul 2005. Cel mai recent incident, in care inalti oficiali din minister si-au criticat seful, a fost legat de refuzul lui Fischer de a permite acordarea de onoruri postume lui Franz Nüsslein, fost diplomat in Spania lui Franco.

Fischer avea rezerve pentru ca Nüsslein devenise diplomat in RFG cu toate ca fusese condamnat pentru crime de razboi comise in Cehoslovacia ocupata. Cazul Nüsslein nu a fost singurul in care ministrul a avut parte de criticile subordonatilor sai. Tot anul acesta, circa 70 de diplomati germani l-au acuzat ca se lasa influentat de trecutul sau de militant de extrema-stinga, atunci cind a refuzat sa aduca omagii funerare lui Franz Krapf, fost ambasador la NATO. Inainte de a reprezenta Germania la Bruxelles, Krapf luptase impotriva aliatilor NATO ca membru al Partidului National-Socialist si ofiter SS.