Osama ben Laden a avertizat ieri Europa ca ar trebui sa "dea socoteala" pentru caricaturile cu profetul Mahomed publicate in cotidienele daneze, potrivit unui mesaj atribuit liderului retelei al-Qaida de centrul american SITE, relateaza NewsIn.

Intr-un mesaj inregistrat adresat "fiintelor inteligente" din Uniunea Europeana, Ben Laden a declarat ca publicarea caricaturilor este o insulta si o crima mai grava decat atunci cand fortele occidentale au vizat satele musulmane si au ucis femei si copii, potrivit centrului specializat in supravegherea site-urilor islamiste SITE Intelligence Group.

Iar "pedeapsa pentru acest lucru va fi mai aspra", a anuntat SITE, citand mesajul audio cu o durata de cinci minute al liderului al-Qaida, publicat de As-Sahab, site apropiat al-Qaida.

"Daca nu exista control al libertatii voastre de exprimare, atunci fiti pregatiti, in sufletele voastre, pentru libertatea actelor noastre", a amenintat Ben Laden.

Ben Laden a adaugat enigmatic ca raspunsul musulmanilor la aceasta insulta va fi ceea ce vede inamicul, nu ceea ce aude, potrivit SITE.

Mesajul audio, subtitrat in engleza si intitulat "Fie ca mamele noastre sa nu aiba parte de noi, daca esuam sa il ajutam pe profetul nostru" este insotit de o inregistrare video in care este aratat Ben Laden cu o mitraliera.

Ben Venzke, analist la IntelCenter, un alt site specializat in supravegherea paginilor electronice islamiste, considera ca mesajul este "o amenintare clara catre tarile membre ale Uniunii Europene si un indiciu al unui posibil atac important in viitor". "Dar nu este clar cand se va putea produce", a adaugat el, intr-un comunicat.

Un numar de 17 ziare daneze a publicat la mijlocul lunii februarie, in numele libertatii de expresie si in semn de solidaritate, o caricatura a profetului Mohamed realizata de un artist vizat de un proiect de atentat dejucat de politie.

Caricatura respectiva - profetul cu un turban sub forma de bomba cu fitilul aprins - este una dintre cele 12 desene care au provocat un val de nemultumire si violenta in lumea musulmana, in ianuarie si februarie 2006.

Aceasta noua publicare a imaginii a provocat noi reactii ostile in lumea arabo-musulmana, printre care manifestatii si apeluri la boicot.

Mesajul anterior al liderului al-Qaida, suspectat ca se ascunde undeva la frontiera dintre Afganistan si Pakistan, a fost difuzat pe internet in 29 decembrie si a avut o durata de 56 de minute.

In inregistrarea respectiva, el a avertizat musulmanii sa nu sustina sub nicio forma Guvernul irakian, care sprijina Statele Unite, si a promis "eliberarea Palestinei", arata NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.