Presedintele american George W. Bush a evocat o "revolutie democratica mondiala", in fata soldatilor americani de la baza Fort Worth, aflata la 100 de kilometri de ferma sa din Texas. Seful Casei Albe s-a referit in special la situatia din Orientul Mijlociu, adaugand ca "succesul democratiei in Irak reprezinta un mesaj pentru Beirut si Teheran, potrivit caruia libertatea poate constitui viitorul tuturor natiunilor".

"Un Irak liber in inima Orientului Mijlociu va fi o infrangere pentru fortele tiraniei si alte terorii si un eveniment fondator al revolutiei democratice mondiale", a mai spus presedintele SUA.

Exercitiul de imagine a mai cuprins o masa cot la cot cu soldatii, precum si discutii cu familiile victimelor razboiului din Irak. Aproape 1.550 de soldati americani si-au pierdut viata in Irak, de la inceputul razboiului lansat impotriva acestei tari, in martie 2003. Bush, imbracat cu o geaca militara, a adresat la inceputul discursului sau un timid salut militar - strigatul de aprobare al militarilor americani, "hooah!" - reluat apoi cu forta, la unison, de catre cei aproximativ 25.000 de soldati prezenti.

"Activitatea voastra este nobila, importanta si va multumesc ca va faceti datoria. Poporul irakian este constient de sacrificiile pe care le faceti si este recunoscator", a declarat presedintele american. El a comparat apoi caderea statuii lui Saddam Hussein din centrul Bagdadului cu daramarea Zidului Berlinului, apreciind ca momentul respectiv va intra in istorie. Daca, initial, motivul atacarii Irakului a fost prezenta armelor de distrugere in masa, care s-au dovedit a fi de negasit, acum Bush spune ca "inca de la inceput, obiectivul nostru a fost promovarea democratiei in Irak".

Popularitate

In fata soldatilor, Bush a apreciat ca operatiunile de securitate intra intr-o noua faza si a anuntat ca "pentru prima data, fortele de securitate irakiene depasesc, ca numar, pe cele americane". Circa 140.000 de soldati americani sunt desfasurati in prezent in Irak, iar fortele de securitate irakiene au ajuns la 150.000. Pe de alta parte, popularitatea presedintelui SUA ,George W. Bush, s-a redresat, crescand de la 45 la suta la 50 la suta de opinii favorabile in doua saptamani, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Institutul Gallup. Intre 1 si 2 aprilie, cota de popularitate a presedintelui Bush a ajuns la 48 la suta, noteaza Gallup.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.