Supranumita odinioara Insula Minunata, Nauru a fost saracita de locuitorii iubitori de distractii

Putine tari din lume pot fi strabatute de la un capat la altul cu bicicleta inainte de micul dejun! Una dintre acestea este Nauru, o insula din Pacific situata la jumatatea distantei dintre Australia si Hawaii. Odinioara, locuitorii sai se numarau printre cei mai bogati oameni din lume - ca venituri pe cap de om. Astazi, se zbat in saracie.

Numita Insula Minunata, in secolul XVIII, de catre descoperitorul sau, britanicul John Fearn, Nauru este astazi cea mai mica republica independenta din lume. Este intr-adevar o insula coralifera de mici dimensiuni, dar s-a bucurat candva de o enorma bogatie.

A fost inzestrata de natura cu cele mai pure rezerve de fosfat din lume. Dupa ce si-a castigat independenta de Marea Britanie si Australia, in 1968, microstatul oceanian a obtinut venituri importante din exportul de fosfati pentru industria de ingrasaminte, pana in anii 1990. Deceniile de exploatare a acestor rezerve de fosfat au devastat insa teritoriul insulei. Peisajul luxuriant din trecut s-a transformat intr-o priveliste selenara.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.