Trimiterea vicepresedintelui SUA in regiune demonstreaza ca batrinul „uliu“ al politicii americane si-a pastrat influenta la Casa Alba.
Vicepresedintele Statelor Unite, Dick Cheney, a ajuns luni la Bagdad, intr-o vizita neanuntata, in cadrul unui turneu in Orientul Mijlociu ce va dura zece zile. Cheney, unul dintre artizanii interventiei americane in Irak, a sosit inainte de aniversarea a cinci ani de la eliminarea lui Saddam Hussein de la putere. Sosirea lui Cheney a coincis cu plecarea candidatului republican la presedintia SUA, John McCain, care se intilnise cu liderii irakieni pe care ii asigurase ca va sustine in continuare prezenta armatei americane in regiune, atit timp cit va fi nevoie. Ambii republicani, atit Cheney, cit si McCain, fac parte din tabara politicienilor care au sustinut cresterea numarului de militari prezenti in Irak, pentru a combate terorismul si a impiedica un conflict sectar intre sunniti si siiti.

Cheney a fost intimpinat la aeroportul din Bagdad de generalul David Petraeus, comandantul fortelor americane in Irak, iar apoi s-a intilnit cu Nuri al-Maliki, premierul irakian. Bombe plasate la marginea drumului si un microbuz-capcana au explodat la Bagdad, ucigind patru persoane, dar nici Cheney, nici McCain nu se aflau in zona la momentul deflagratiei. Precedenta vizita a lui Cheney la Bagdad a avut loc in mai 2007, cu o luna inainte de venirea a 30.000 de militari americani suplimentari in Irak.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.