Statele Unite au facut public un manual pentru terorism, descris ca o Declaratie a Jihadului, care fusese tradus din araba pentru serviciile britanice MI5 si trimis Departamentului american de Justitie, informeaza "Daily Mail".

In manual se descrie in detaliu cum trebuie planuite rapirile, atentatele cu bomba, asasinatele sau cum trebuie facuta tortura. Initial textul a fost redactat in araba si era disponibil doar catorva membri Al Qaeda, comandanti foarte apropiati de Osama Bin Laden.

Cartea a fost descoperita de ofiterii MI5 in 2000, intr-un apartament abandonat din Manchester dupa un raid in 2000. Operatiunea viza capturarea unui important terorist, Anas al-Liby, pe capul caruia era o recompensa de aproape trei milioane de euro, suspectat ca ar fi pus la cale atentatele de la ambasadele Statelor Unite din Kenya si Tanzania, in 1998, soldate cu sute de morti si raniti.

Un an mai tarziu, manualul a fost tradus si predat autoritatilor americane, pentru a fi folosit in cadrul unor procese de terorism. Utilizarea sa ca proba a dus la declasificarea documentului, in baza legii privind dreptul la informare. Dupa ce a fost facut public, manualul a fost folosit pentru organizarea mai multor atacuri teroriste, potrivit specialistilor.

Dupa publicarea sa, manualul a fost folosit si de teroristul Kamel Bourgass, care planuise sa declaseze un atac cu gaz toxic in Londra, dar care a fost dejucat de politia londoneza.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.