Stuufful candidatului republican aflat in cursa pentru Casa Alba, John McCaine, este acuzat ca a ajutat firma europeana EADS sa obtina contracte banoase cu Pentagonul.

Potrivit Cotidianul, Washingtonul a comandat unui consortiu din care facea parte si Airbus construirea a 179 de avioane-cisterna pentru realimentare in aer. Potrivit analistilor, a fost vorba de unul dintre cele mai banoase contracte incheiate vreodata de aviatia americana. La acea vreme, Pentagonul a fost aspru criticat pentru decizia sa, deoarece marele perdant al acestei intelegeri a fost constructorul american de aeronave Boeing.

Potrivit unor specialisti, prin aceasta afacere, „Departamentul Apararii a pus slujbele francezilor mai presus de cele ale americanilor“. In aceste conditii, acuzatiile de lobby aduse lui McCain sint deosebit de grave.

Aspirantul republican la Casa Alba a negat insa vehement toate acuzele. „N-am avut nici o legatura cu acele contracte, cu exceptia citorva scrisori in care am insistat ca procesul de acordare a lor sa fie corect si transparent“, a spus el.

Problema se afla, in schimb, la oamenii din jurul sau, dintre care Thomas Loeffler, a castigat 220.000 de dolari in 2007, numai din activitati de lobby pentru EADS iar firma de lobby a lui Wayne Berman, a ridicat, anul trecut, 240.000 de dolari de la aceeasi firma europeana, informeaza Adevarul.

Dezvaluirile afecteaza imaginea lui John McCain, construita timp de peste patru decenii, aceea a unui oponent al folosirii influentei la Washington. Democratii deja au transmis anumite semnale, din care reise faptul ca relatia stransa a candidatului republican cu lobby-istii va fi folosita in campania electorala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.