SUA au acceptat sa sprijine modernizarea armatei poloneze, ca parte a acordului privind scutul antiracheta, dar nu vor ridica inca vizele pentru polonezi.
Presedintele Statelor Unite, George W. Bush, i-a promis premierului polonez Donald Tusk, aflat in vizita la Washington, ca SUA vor aloca fonduri pentru modernizarea fortelor armate ale tarii din centrul Europei. Donald Tusk sustine ca sistemul antiracheta, care a nemultumit profund Rusia, ar reduce securitatea Poloniei. Bush a replicat explicind ca scutul va oferi protectie contra posibilelor atacuri ale unor state „ostile“ precum Iranul sau Coreea de Nord. „Exista un angajament referitor la respectarea suveranitatii Poloniei, prin care ii asiguram pe polonezi ca nu vor fi expusi la riscuri inutile“, a declarat Bush la finalul intilnirii.

SUA au inceput anul trecut negocierile cu fostul guvern polonez, condus de Jaroslaw Kaczynski, un sustinator al propunerii americane. Noul executiv, condus de Tusk, nu este insa la fel de convins de beneficiile scutului si considera ca tara sa trebuie sa primeasca ceva in schimbul aprobarii instalarii celor 10 radare ale SUA. El a cerut pentru protectie rachete antiaeriene, cum sint US Patriot, folosite contra Irakului in razboiul din 1991.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.