Parlamentul European a aprobat marti, in ultima lectura, un compromis obtinut in ianuarie cu statele membre pe tema securitatii aeriene in UE, facand posibila prezenta "serifilor aerului" inarmati la bordul avioanelor, relateaza NewsIn.

PE a obtinut ca acesti agenti, care se vor ocupa de securitatea avioanelor si pasagerilor, sa beneficieze de o formare specifica.

Textul adoptat ieri mai prevede anularea controalelor suplimentare pentru pasagerii din UE cand vin din tari terte ale caror criterii de securitate sunt considerate echivalente cu cele in vigoare in Europa.

Parlamentul a obtinut si dreptul de a-si spune punctul de vedere pe tema definirii in viitor a normelor comune pentru securitatea aeriana. Acest aspect vizeaza, de exemplu, evolutia reglementarilor pe tema lichidelor autorizate in bagajele de mana.

Din noiembrie 2007, UE a limitat, ca precautie, cantitatea de lichide si creme permisa in bagajul de mana, interzicand toate recipientele de mai mult de 100 mililitri. Eurodeputatii au cerut de mai multe ori renuntarea la aceasta masura.

Intr-o dezbatere in PE ieri seara, comisarul european pentru transporturi, Jacques Barrot, a deschis calea unei revizuiri "de cand vor fi disponibile tehnologiile necesare detectarii explozibililor lichizi". "Cele mai recente evolutii tehnologice ne vor permite, sper, amendarea interzicerii totale a lichidelor la bordul avioanelor pana la inceputul anului viitor", a spus el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.