Mai mult, premierul chinez a sugerat ca japonezii nu sint pregatiti sa primeasca un loc permanent in Consiliul de Securitate al ONU.

China a refuzat ieri, in mod implicit, sa dea curs solicitarii, formulata de autoritatile de la Tokyo, de a cere scuze Japoniei pentru violentele izbucnite la sfirsitul saptaminii trecute in timpul mai multor demonstratii antinipone. "Am luat nota de aceasta cerere si ne-am exprimat pozitia, si anume ca nu sustinem actiunile excesive ale unei minoritati. Manifestatiile au fost provocate insa de nemultumirea populatiei fata de atitudinea Japoniei in probleme de istorie", a declarat purtatorul de cuvint al MAE chinez, Qin Gang.

Prin modul in care a aparat apoi maniera in care oficialitatile chineze au facut fata protestelor populatiei - considerate "justificate" si "total spontane"- Qin a dat de inteles ca guvernul sau nu intentioneaza sa ceara scuze pentru evenimentele de simbata si duminica, in care ambasada Japoniei, resedinta ambasadorului japonez la Beijing, precum si citeva consulate si magazine nipone au fost atacate cu pietre.

Manifestatiile au izbucnit in urma publicarii, saptamina trecuta, in Japonia, a unor manuale scolare in care este evitat termenul "invazie" atunci cind este evocata colonizarea nipona si care califica drept "incident" masacrul din Nanjing, din 1937, soldat cu uciderea a peste 250.000 de civili chinezi de catre armata japoneza. Scandalul diplomatic a continuat ieri, cind premierul chinez, Wen Jiabao, a sugerat ca Japonia nu este pregatita sa ocupe un loc permanent in Consiliul de Securitate al ONU, pina cind nu va fi gata sa-si asume responsabilitati pentru faptele comise de-a lungul istoriei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.