Presedintele american George W. Bush a lasat de inteles ca premierul israelian Ariel Sharon nu respecta Foaia de Parcurs * Casa Alba are in vedere faptul ca Israelul continua dezvoltarea coloniilor din Cisiordania

Presedintele Statelor Unite, George W. Bush, i-a cerut ieri premierului israelian Ariel Sharon sa mai continue extinderea coloniilor evreiesti in Cisiordania, transmit agentiile americane de stiri. Liderul american i-a transmis acest mesaj premierului israelian in cadrul intrevederii oficiale dintre cei doi care a avut loc la ferma lui George W. Bush din Texas. In declaratiile facute presei americane la sfarsitul intrevederii, presedintele SUA a facut o conexiune directa intre Foaia de Parcurs (planul de pace israeliano-palestinian, n.red.) si faptul ca Israelul refuza sa desfiinteze coloniile evreiesti din Cisiordania.

"Am fost foarte clar. Israelul are de respectat obligatii in cadrul Foii de Parcurs. Una dintre ele prevede anularea expansiunii si desfiintarea coloniilor (din Cisiordania, n.red.), a declarat George W. Bush. Practic, Statele Unite se impotrivesc planului israelian de a construi 3650 de locuinte pentru evrei in cea mai mare colonie israeliana din Cisiordania, Maaleh Adumim. Acest proiect israelian ar avea ca efect deconectarea cartierelor arabe din Ierusalim de restul Cisiordaniei, amintesc agentiile americane de stiri.

Coloniile din Cisiordania anuleaza statul palestinian
Responsabilii palestinieni au speculat imediat solicitarea transmisa de George W. Bush lui Ariel Sharon. Astfel, ministrul palestinian insarcinat cu negocierile cu Israelul, Saeb Erakat, i-a cerut premierului israelian sa indeplineasca solicitarea liderului american privind oprirea extinderii de colonii evreiesti in Cisiordania, apreciind ca altfel nu va putea fi infiintat un stat palestinian. "Refuzul de a respecta solicitarea presedintelui SUA privind oprirea dezvoltarii coloniilor inseamna, altfel spus, ca nu vom fi in stare sa vorbim de o solutie privind existenta a doua state", a declarat Saeb Erakat, citat de Yahoo News.

Sharon nu il ia in seama pe Bush

De remarcat insa ca BBC noteaza ca nu este foarte clar daca solicitarea lui George W. Bush catre Ariel Sharon este doar un protest verbal sau daca Washingtonul va exercita o presiune reala asupra Israelului privind oprirea extinderii evreiesti in Cisiordania. De altfel, la finalul intrevederii cu presedintele american, Ariel Sharon a dat semnale ca nu are de gand sa respecte solicitarea lui Bush. "Voi respecta angajamentul de a desfiinta coloniile ilegale. Israelul isi va respecta obligatiile asumate in cadrul Foii de Parcurs", a dat asigurari Sharon, care insa a continuat: "Pozitia Israelului este ca marile colonii isi vor pastra statutul si in cadrul acordului final, cu toate consecintele pe care le implica acest fapt".

Pe de alta parte, presedintele american a reiterat sustinerea sa privind planul lui Ariel Sharon de retragere din Fasia Gaza si le-a cerut palestinienilor sa il accepte. "Sustin initiativa curajoasa de retragere totala din Fasia Gaza si partial din Cisiordania. Premierul este pregatit sa coordoneze cu palestinienii aplicarea planului. Cer conducerii palestiniene sa accepte oferta sa", a incheiat presedintele american.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.