Europa va marca duminica o noua etapa in planul sau de cucerire a spatiului, la o luna dupa instalarea laboratorului sau, Columbus, la Statia Spatiala Internationala (SSI), prin lansarea ATV, viitoarea nava de reaprovizionare a Statiei.

Potrivit AFP, pentru europeni, misiunea ATV (Automated Transfer Vehicle, vehicul de transfer automat) implica o serie de premiere: cel mai mare vehicul lansat vreodata cu o racheta Ariane 5, care a necesitat modificari, realizarea unui rendez-vous spatial automatizat, supravegherea dintr-un centru de control special construit la Toulouse. Lansarea va fi efectuata de la Centrul Spatial din Kourou, Guyana Franceza.

Naveta de aprovizionare

Primul exemplar ATV a fost botezat „Jules Verne“, in memoria parintelui literaturii SF moderne. Nava cantareste 20 de tone si are doua functii principale: de aprovizionare a SSI cu apa, aer, hrana, materiale si echipamente stiintifice si de corectare a orbitei Statiei. Fiecare ATV va sta in spatiu timp de sase luni, dupa care va fi incarcat cu deseurile de pe SSI si distrus intr-o procedura de reintrare controlata in atmosfera Pamantului.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.