Nivelul de alerta terorista din Olanda va fi ridicat la doi, care presupune un risc "substantial", din cauza lansarii anuntate a unui film despre Coran al unui deputat de extrema-dreapta si a prelungirii misiunii olandeze din Afganistan, a anuntat astazi cotidianul Het Algemeen Dagblad, citat de AFP.

"In conditiile in care, in ultimele luni, riscul a fost 'limitat', in prezent este 'real', dupa anuntarea filmului lui Geert Wilders si decizia Guvernului de a prelungi misiunea militara din Uruzgan", sudul Afganistanului, afirma ziarul citand surse "autorizate".

"Coordonatorul national pentru lupta impotriva terorismului (NCTb) Tijbbe Joustra, urmeaza sa anunte astazi (joi - n.red.) cresterea amenintarii la nivel 'substantial', al doilea nivel de alerta, in conditiile in cel mai ridicat este 'critic'", potrivit cotidianului.

Geert Wilders, liderul partidului PVV, a anuntat ca filmul sau va dovedi cum Coranul este o "carte fascista".
Potrivit ziarului Volkskrant, niciun post olandez de televiziune nu a acceptat sa il difuzeze. "Nicio televiziune, niciun program nu mai este in discutii cu Wilders", potrivit cotidianului.

Posturile de televiziune nu sunt de acord cu conditiile impuse de deputat: sa nu taie scene din film si sa nu il poata viziona decat daca isi iau angajamentul ferm sa il difuzeze.

In consecinta, Wilders isi va prezenta probabil filmul intr-o conferinta de presa si il va publica pe site-ul www.fitnathemovie.com.

Potrivit agentiei de presa ANP, centrul de presa al Parlamentului de la Haga a acceptat sa gazduiasca, in 28 martie, conferinta de presa, in pofida opozitiei din cadrul conducerii partidului.
Titlul filmului, "Fitna", evoca razboiul si diviziunile din cadrul islamului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.