Ministrul ucrainean de externe Volodimir Ogrizko a dat asigurari astazi, la Varsovia, ca tranzitul gazului rus destinat Europei va continua "normal", in pofida reducerii livrarilor catre tara sa, anuntate de Gazprom, transmite NewsIn.

"Va asigur ca Ucraina va face totul pentru ca livrarile de gaz catre Uniunea Europeana sa continue normal", a declarat Ogrizko.

Anterior, societatea ucraineana Naftogaz amenintase ca va reduce tranzitul gazului rus destinat Europei, daca Gazprom continua sa reduca livrarile catre Ucraina.

"Naftogaz nu poate garanta tranzitul neintrerupt spre consumatorii europeni decat daca aceasta nu pune in pericol securitatea energetica a Ucrainei", se arata intr-un comunicat al companiei publice ucrainene.

"In cazul in care Gazprom va continua sa incalce brutal acordurile tehnice dintre cele doua tari reducand livrarile de gaz din Asia Centrala spre Ucraina, Naftogaz isi rezerva dreptul de a proceda la masuri adecvate si asimetrice pentru a proteja consumatorii" locali, a declarat Naftogaz.

Aproape un sfert din necesarul de gaz al Uniunii provine din Rusia, iar circa 80% din aceasta cantitate ajunge la tarile europene tranzitand teritoriul Ucrainei.

Gazprom a anuntat ca va reduce cu inca 25% livrarile de gaze furnizate Ucrainei incepand de astazi de la ora 17.00 GMT (19.00, ora Romaniei). Potrivit unui purtator de cuvant al Bruxelles-ului, Gazprom informase in avans Comisia Europeana si daduse asigurari ca noua reducere nu va afecta tranzitul gazului catre tarile Uniunii.

Grupul rus redusese cu 25% livrarile de gaze catre Ucraina luni dimineata, la expirarea unui ultimatum privind solutionarea conflictului. Compania publica ucraineana Naftogaz sustinea insa inca de luni ca Gazprom furnizeaza cu 35% mai putin gaz decat de obicei.

Gazprom a acuzat Ucraina ca amana reluarea negocierilor cu privire la datoria sa catre grupul rus si ca impiedica observatorii sa verifice fluxul de gaz care ii tranziteaza teritoriul.

"Partea ucraineana nu a reluat negocierile. Seful Naftogaz Ukraina nu a venit la Moscova", a declarat marti purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov. "Cerem partii ucrainene sa faca eforturi pentru rezolvarea cat mai rapida a tuturor chestiunilor litigioase", a adaugat el.

Kuprianov a reprosat de asemenea partii ucrainene ca impiedica accesul "observatorilor independenti" pe care Gazpromul vrea sa ii trimita la doua statii de control al fluxului de gaz de pe teritoriul ucrainean.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.