Dimitri Medvedev a castigat ieri alegerile prezidentiale ruse, intr-un scrutin al carui rezultat era asteptat sau mai bine spus 'impus'.

Potrivit primelor rezultate oficiale date publicitatii, Dmitri Medvedev a obtinut 64,65% din voturi, urmat de Ghenadi Zuganov cu 19,84%, si pe ultimele locuri s-a plasat Vladimir Jirinovski cu 12,74% si Andrei Bogdanov cotat cu 1,5% din voturi, relateaza BBC.

Presedintele Comisiei Electorale Centrale, Vladimir Ciurov, a declarat ca participarea la vot a fost de 64,23%, insa in unele zone autoritatile le-au oferit oamenilor mancare, bilete la cinema si jucarii, iar crescatorilor de reni din zona arctica li s-au pus la dispozitie snowmobiluri, pentru a se prezenta la vot.

Fiind un scrutin fara miza, rusii nu au prezentat mare interes pentru rezultetul stabilit dinainte de catre Vladimir Putin. "Totul s-a hotarat dinainte, oamenii stiu foarte bine. Putin a venit la putere in acelasi mod, nu merita sa participam (la vot)", declara pentru AFP, citat de Romania Libera, un tanar de 27 de ani din Moscova.

"La ce bun sa votez? Actualul regim nu imi place, iar in opozitie nu sunt decat marionete. Nu este nimeni pentru care as putea vota. Mi-ar placea doar ca rata de participare sa nu fie atat de ridicata cum ar dori puterea", a declarat si o tanara din Sankt Petersburg.

Datorita numarului mic de observatori, au fosti inregistrate nereguli la Moscova, unde in urne au fost aruncate pachete cu buletine cu „DA“ pentru Medvedev, precum si la Academia Militara din Sankt Petersburg, unde elevii erau obligati sa le arate superiorilor cu cine au votat, informeaza Cotidianul.

OSCE a refuzat monitorizarea alegerilor, dupa ce numarul observatorilor a fost redus de catre Kremlin la un sfert fata de 2004. Fostul campion mondial la sah si opozant al Kremlinului Garri Kasparov a predat simbata Comisiei Electorale ruse o petitie cu 5.000 de semnaturi in care alegerile prezidentiale sint calificate drept „o farsa“. Duminica, Kasparov a fost impiedicat sa intre in Piata Rosie, in cursul unei actiuni pentru denuntarea „farsei“, iar patru militanti de stinga au fost arestati.

Potrivit Ziua, scrutinul prezidential a fost marcat si de incidente dupa ce doua bombe au explodat duminica dimineata in orasul Khasavyurt din Daghestan, sudul Rusiei. Autoritatile locale au anuntat ca prima explozie nu a provocat victime, dar al doilea dispozitiv a explodat in momentul sosirii la fata locului a unui echipaj de politie. Potrivit Serviciului de Urgenta. in urma celei de-a doua explozii au fost raniti patru politisti si un trecator.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.