Parlamentul de la Kiev a invalidat rezultatul alegerilor prezidentiale din Ucraina, apreciind ca acestea "nu au reusit sa exprime vointa alegatorilor", informeaza Sky News. Rada de la Kiev s-a intrunit, sambata, in sedinta extraordinara, intr-o incercare de detensionare a crizei provocate de scrutinul prezidential de duminica, in cursul caruia observatori interni si internationali au sesizat fraude majore. Rezolutia a fost adoptata cu 307 voturi pentru, unul impotriva si 106 abtineri. Pentru aprobarea textului era necesara o majoritate de 226 de voturi.

Presedintele Parlamentului a propus anularea alegerilor prezidentiale, in urma carora Comisia Electorala a decretat victoria premierului in exercitiu Viktor Ianukovici. De asemenea, s-a decis dizolvarea Comisiei Electorale Centrale, care a proclamat victoria premierului in exercitiu, Viktor Ianukovici, fara sa fi analizat plangerile depuse de opozitie.

"Tinand cont de acuzatiile celor doua parti privind fraudele masive, cea mai realista solutie politica este invalidarea alegerilor", a declarat Volodimir Litvin. El a propus organizarea de noi alegeri prezidentiale pe 12 decembrie. Decizia deputatilor nu are putere de lege, dar reprezinta o victorie a opozitiei pentru ca Parlamentul este dominat de deputati proguvernamentali. Hotararea privind organizarea unui nou scrutin va fi luata astazi, de Curtea Suprema, dar pozitia Parlamentului va avea o mare influenta asupra deciziei finale.

Doua cai, acelasi scop

Sustinatorii opozitiei ucrainene demonstreaza in continuare in Piata Independentei din Kiev, fiind decisi sa ramana mobilizati dupa victoria simbolica obtinuta sambata. Demonstrantii au dormit, in noaptea de sambata spre duminica, in corturi, autobuze sau in holurile cladirilor din zona, iar duminica dimineata, in piata din centrul Kievului se aflau din nou zeci de mii de persoane.

Liderii opozitiei le-au cerut sustinatorilor sa se odihneasca duminica, pentru a putea veni in numar mare luni, in fata Curtii Supreme, care se va pronunta asupra validarii rezultatului alegerilor. "Trebuie sa va odihniti, sa va refaceti fortele, dar sa asigurati o prezenta permanenta in piata", a declarat Iulia Timosenko, unul dintre liderii opozitiei.

"Exista doua cai, dar un singur rezultat posibil. Prima cale: Curtea Suprema ne acorda victoria in al doilea tur de scrutin. A doua cale este mai indelungata: dupa discutii si un nou tur de scrutin, Viktor Iuscenko castiga", a spus ea, referindu-se la liderul opozitiei, candidat la alegerile prezidentiale. "Vom merge luni la Curtea Suprema, nu pentru a exercita presiuni, ci pentru a ii sustine pe judecatorii cinstiti", a adaugat Timosenko.

Mineriada din Donetk

Tot sambata, la Donetk, in estul Ucrainei, zeci de mii de persoane au manifestat in sprijinul lui Ianukovici, cerand declararea autonomiei regiunii in cazul unei victorii a lui Iuscenko. Autoritatile locale au anuntat ca, in intreaga regiune, la demonstratii au participat circa 2,5 milioane de persoane, numai in orasul Donetk numarul manifestantilor ajungand la 100.000.

"Daca alegerea noastra va fi neglijata, vom organiza un referendum si vom propune amendarea Constitutiei", a declarat guvernatorul regiunii, Anatoli Blizniuk. De altfel, in toate localitatile din regiune au fost deja organizate "comitete de actiune populara", care au inceput sa stranga semnaturi pentru convocarea referendumului. Presedintele rus "Vladimir Putin ne va salva de ciuma portocalie", proclama un afis purtat de manifestanti, facand referire la culoarea campaniei liberalilor ucraineni.

De asemenea, mai mult de 3.000 de persoane adunate in fata primariei din marele oras rusofon Odesa, situat in sudul Ucrainei, au adoptat un text care solicita separarea regiunii de restul tarii in cazul declararii victoriei in alegeri a candidatului opozitiei, Viktor Iuscenko. Textul adoptat vineri solicita si organizarea unei Adunari a deputatilor din toate regiunile de sud si est ale Ucrainei, pentru discutarea crearii unui "teritoriu al noii Rusii", independent atat fata de Rusia, cat si fata de Ucraina. Regiunile Donetk si Odesa il sustin pe actualul premier, Viktor Ianukovici.


Scenariul Ğanti-Miloseviciğ

Miscarea de opozitie care contesta, de o saptamana, rezultatele alegerilor din Ucraina aplica o strategie nonviolenta folosita si de grupul sarb Otpor, care a contribuit, in 2000, la inlaturarea regimului condus de presedintele Slobodan Milosevici. "Opozantii ucraineni aplica tehnicile si cunostintele pe care li le-am impartasit", apreciaza Sinisa Sikman, unul dintre liderii Centrului pentru rezistenta nonviolenta, grup provenit din Otpor, cu sediul la Belgrad. Centrul sarb isi "exporta" experienta de lupta impotriva regimurilor autoritare, care, cu patru ani in urma, a reusit sa scoata in strada sute de mii de persoane si sa il oblige pe Slobodan Milosevici sa isi recunoasca infrangerea in alegeri. Sikman este unul dintre militantii deveniti instructori pentru membrii grupului ucrainean Pora, carora le-a explicat cum sa organizeze proteste nonviolente in cazul comiterii de fraude electorale.

Centrul propune si cursuri cu durata cuprinsa intre o zi si o saptamana pentru cei care vor sa invete cum sa organizeze o miscare, sa creeze echipe, sa stranga fonduri sau sa actioneze in relatia cu presa. Siguri pe experienta lor, militantii Otpor au contribuit si la succesul miscarii Kmara din Georgia, varful de lance al Revolutiei trandafirilor, in urma careia a fost inlaturat de la putere presedintele Eduard Sevardnadze.
Socialistii si comunistii vor noi alegeri

Liderii Partidului Socialist si Partidului Comunist ucrainean si-au exprimat, sambata, sprijinul pentru convocarea unui nou tur de scrutin al alegerilor prezidentiale. Liderul socialist, Olksandr Moroz, a afirmat ca amandoi candidatii calificati in al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, actualul premier, Viktor Ianukovici si cadidatul opozitiei, Viktor Iuscenko, sunt pregatiti sa participe la noi alegeri. "Trebuie reluat la doilea tur, din moment ce amandoi candidatii sunt gata pentru acest lucru", a spus el. Moroz l-a sustinut la al doilea tur de scrutin pe candidatul opozitiei.

De asemenea, ministrul olandez de externe, Ben Bot, a carui tara asigura presedintia semestriala a UE, a declarat ca solutia cea mai buna pentru rezolvarea crizei din Ucraina este reprezentata de organizarea de noi alegeri inainte de sfarsitul anului.

Romanii din Ucraina, cu opozitia

Populatia romaneasca din Cernauti il sustine pe candidatul opozitiei, Viktor Iuscenko. De altfel, toate intreprinderile din acest oras au raspuns apelului opozitiei si au intrat in greva generala. "Nu stiu ce va fi mai departe, dar noi suntem gata sa pornim o revolutie, pentru ca in astfel de conditii nu se poate trai. Practic, e imposibil de trait", declara o romanca din Cernauti. Ea afirma ca zilnic, in acest oras au loc manifestatii de strada la care participa aproximativ 40.000 de oameni, studenti, inclusiv copii, persoane in varsta. Comunitatea romaneasca din Cernauti este mobilizata alaturi de opozitia ucraineana, impotriva rezultatelor alegerilor, in greva fiind toate ziarele romanesti, toata televiziunea romana, inclusiv scolile cu predare in limba romana numarul 29 si numarul 10 de la Rusa.

ĞMoscova nu crede in lacrimiğ

Situatia din Ucraina se afla, in continuare, in centrul atentiei la Moscova. Ministrul de externe, Serghei Lavrov, a criticat atitudinea Occidentului fata de evenimentele din Ucraina, pe care le-a calificat drept incercari de a crea noi linii de separare in Europa. Lavrov afirma ca incercarile unor state de a transfera situatia in afara spatiului legal ucrainean provoaca ingrijorare, mai ales atunci cand unele capitale europene declara ca nu recunosc rezultatele alegerilor, sustinand ca Ucraina trebuie sa fie cu Occidentul. "Cred ca trebuie sa decida poporul ucrainean, nu altcineva pentru el cu cine doreste sa fie Ucraina. Geografic, insa, Ucraina se afla si langa Occident, si langa Rusia. In general, asemenea declaratii conduc la gandul ca cineva ar dori foarte mult sa traseze in Europa o noua linie de divizare. Speram ca toti sa respecte optiunea poporului ucrainean si dreptul sau de a rezolva de sine statator problemele interne", a declarat Lavrov.

El a subliniat ca Rusiei nu ii este indiferent ce se intampla in tara vecina, reamintind declaratia presedintelui Vladimir Putin privind necesitatea ca legile ucrainene sa fie respectate, iar toate problemele sa fie rezolvate in baza Constitutiei si a dreptului ucrainean.