Torturi atroce, umilire sexuala, socuri electrice, batai, cele mai rele conditii de igiena. Imagini ale abuzurilor inimaginabile de la inchisoarea Abu Ghraib din Irak au facut inconjurul lumii.

Statele Unite au fost acuzate ca practica tortura si nu respecta drepturile omului. Acum, la trei ani de la declansarea scandalului de la Abu Ghraib, noi fotografii zguduitoare ies la suprafata. Celebrul psiholog Philip Zimbardo, in calitate de martor al apararii in cazul abuzurilor de la centrul american de detentie, a avut acces la numeroase informatii legate de acest dosar. Potrivit wired.com, imaginile prezentate astazi de Zimbardo in timpul unei conferinte nu au mai fost publicate niciodata si reprezinta noi dovezi zguduitoare ale terorii de la Abu Ghraib.

Potrivit comandantului de atunci al centrului de detentie, Janis Karpinski, abuzurile "au fost rezultatul ordinelor contradictorii si al regulamentelor confuze emise, incepand de la comandanti militari din Irak, pana la varful puterii civile din Washington".

Justitia militara americana a condamnat peste 12 militari in cazul Abu Ghraib.

Gradul de dezumanizare la care fiinta umana poate ajunge a mai fost, acum mai bine de 30 de ani, subiectul unui scandal. Experimentul din Inchisoarea Stanford, organizat de Philip Zimbardo in 1971, a devenit cel mai cunoscut si cel mai controversat experiment psihologic.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.