Fostul presedinte israelian Moshe Katzav a fost inculpat joi pentru "hartuire sexuala", "acte indecente" si "seducere a unui angajat", iar faptele sale ar putea fi considerate "delict cu caracter dezonorant", au anuntat surse judiciare, citate de AFP.

Parchetul a depus actul de acuzare joi la un tribunal din Ierusalim, potrivit acelorasi surse.
Katzav a incheiat un acord controversat cu Parchetul, aprobat de Curtea Suprema, in baza caruia nu a fost inculpat si pentru vol si nu risca astfel sa fie condamnat la inchisoare cu executare.

Katzav risca, insa, inchisoare cu suspendare si plata unor despagubiri catre doi fosti angajati din perioada in care era ministru, inainte de a deveni presedinte.

Compromisul a generat un val de nemultumire in randul organizatiilor pentru apararea drepturilor femeilor in Israel, arata NewsIn.

In pofida acordului, Parchetul a decis ca fostul presedinte ar putea fi vinovat de "delict cu caracter dezonorant ", iar trei judecatori urmeaza sa se pronunte asupra acestui aspect.

Criteriul fixat de Comisia de finante a Knessetului si care se aplica fostilor inalti responsabili - fosti presedinti, premieri, ministri si magistrati - stipuleaza ca, in caz de condamnare pentru delicte care au un caracter dezonorant, acesti inalti responsabili vor fi privati de privilegiile legate de fostele lor functii.

"Pentru noi, este clar ca acest calificativ nu poate fi aprobat, deoarece compromisul incheiat cu Parchetul nu face referire la acest aspect", a declarat pentru postul militar de radio Zion Amir, unul dintre avocatii fostului presedintelui.

Daca va fi declarat vinovat, Katzav, in varsta de 62 de ani, nu va mai putea ocupa functii publice. El va pierde si o subventie pe care ar trebui sa i-o acorde statul in calitate de fost presedinte, care se ridica la 1,1 milioane de shekeli (305.000 de dolari).

Aceasta suma acopera cheltuielile pentru un apartament de protocol, birou cu doua secretare, masina cu sofer, asigurare medicala si convorbiri telefonice gratuite.

Fostul sef al statului beneficiaza, insa, de o pensie in calitate de fost ministru si fost parlamentar, in valoare de 48.000 de shekeli lunar (13.300 de dolari), pe care nu risca sa o piarda.

Katzav a fost nevoit sa isi dea demisia in luna iunie in urma acestui scandal, fiind urmat de Shimon Peres, in varsta de 84 de ani, la presedintie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.