Peste 5.000 de persoane au manifestat pasnic miercuri seara la Skopje, protestand fata de o eventuala schimbare a denumirii oficiale a Macedoniei, care face obiectul unei dispute cu Atena, relateaza NewsIn.

Manifestantii, majoritatea tineri, reuniti la apelul unui grup de organizatii non guvernamentale, au avut drapeluri macedonene si pancarte pe care se putea citi: "Vom renunta la NATO, dar nu la numele Macedoniei" sau "Macedonia nu este un nou-nascut pentru a primi acum un nume".

Manifestatia, insotita de un dispozitiv de politie discret, a inceput in jurul orei locale 19.00 (20.00 ora Romaniei) si s-a incheiat dupa o ora si jumatate. Nicio personalitate politica nu s-a adresat manifstantilor.
In schimb, forte importante ale scurtierilor au fost desfasurate in jurul ambasadei Greciei, pentru a preveni orice incident.

Grecia blocheaza din 1991 recunoasterea internationala a Macedoniei sub acest nume, pe care il considera parte a patrimoniului elen. ONU mediaza acest dosar din 1993, deocamdata fara niciun rezultat.
Problema numelui Macedoniei a luat din nou amploare in ultimele saptamani, in conditiile in care se apropie summitul NATO, din 2 - 4 aprilie, de la Bucuresti, cand se va decide o eventuala aderare a Albaniei, Croatiei si Macedoniei la Alianta.

Grecia a amenintat in repetate randuri ca isi va folosi dreptul de veto fata de candidatura Macedoniei, daca nu se va ajunge la un compromis asupra numelui tarii inainte de summit.
Mediatorul ONU Matthew Nimetz a facut o noua propunere Atenei si Skopje saptamana trecuta, sub forma unei denumiri duble pentru fost republica iugoslava.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.