Reprezentantii celor doua state s-au intilnit in premiera la ultima reuniune a Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est.

La Sofia s-a organizat miercuri ultima reuniune a Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est. Evenimentul e deosebit de important deoarece a fost prima intrunire de acest fel la care au participat reprezentantii Serbiei, alaturi de cei ai proaspat proclamatului stat Kosovo. „Sofia ar putea fi singurul loc in care liderii de la Belgrad si cei de la Pristina au stat la aceeasi masa, fara sa negocieze viitorul provinciei Kosovo“, a declarat viceministrul bulgar de Externe, Liubomir Kiuciukov.

Kosovo a fost reprezentat la reuniune de o delegatie a misiunii ONU in zona si de presedintele Camerei de Comert, Besim Beqaj. Alte 10 state au fost reprezentate de ministrii de Externe. Printre cei prezenti s-a numarat si seful diplomatiei romane, Adrian Cioroianu. La rindul sau, ministrul sirb de Externe, Vuk Jeremici, s-a aflat si el la reuniune.

Adunarea de la Sofia a marcat un moment extrem de important in istoria cooperarii regionale. Vechiul Pact de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est si-a incetat existenta, iar in locul lui a aparut Consiliul Cooperarii Regionale (RCC). Declaratia comuna privind instituirea RCC a fost negociata in perioada noiembrie 2007 - februarie 2008 si urma sa fie adoptata miercuri, la masa rotunda de la Sofia.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.