Un proces de reconciliere intre afgani, inclusiv talibani, "este inevitabil", sustine secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, intr-o declaratie publicata marti de cotidianul francez Le Monde, relateaza AFP.

"Intr-un conflict trebuie sa existe, intr-un anumit stadiu, un proces de reconciliere", a declarat Jaap de Hoop Scheffer.

Secretarul general al NATO a efectuat recent o misiune in sudul Afganistanului, unde a lansat un apel la un angajament international sporit in cadrul Fortei Internationale de Asistenta pentru Securitate (ISAF), aflata sub comanda Aliantei.

"Daca nu se negociaza cu oameni care isi decapiteaza ostaticii, incendiaza scolile si organizeaza atacuri sinucigase, cred in schimb ca un proces de reconciliere este inevitabil", a adaugat secretarul general al NATO.

"Nu am informatii pentru a spune ca Statele Unite ale Americii (SUA) nu sunt favorabile unui asemenea proces. Dar, oricum, acesta va fi gestionat de afgani", a precizat Jaap de Hoop Scheffer.

El a explicat ca viitoarea sosire in Afganistan a 3.200 de puscasi marini "va face o diferenta" si constituie un plus pentru ISAF.