Reprezentand o treime din populatia planetei, China si India pot schimba radical raportul politic si economic de forte

La capatul unei vizite de patru zile in India, primul-ministru chinez, Wen Jiabao, a semnat, la New Delhi, impreuna cu omologul sau indian, Manmohan Singh, un acord istoric, care fixeaza principiile in vederea solutionarii diferendului lor de frontiera, ce dura de peste patru decenii, ceea ce deschide calea intaririi cooperarii economice si politice intre cei doi giganti asiatici.

Economiile celor doua tari - a caror populatie reprezinta la un loc nu mai putin de o treime din intreaga populatie mondiala - se afla in plin avant. Amandoua sunt in cautare de noi piete de desfacere, amandoua au o mare foame de energie si amandoua sunt interesate sa stranga legaturile reciproce dintre ele. La un loc, ar putea deveni un formidabil actor economic si politic, a carui prezenta, tot mai simtita pe esichierul international, ar putea schimba radical raportul mondial de forte. "Ambele tari, afirma analistul economic indian Gurcharan Das, au asteptat 3.000 de ani acest moment".

Impactul trezirii din amortirea politica si economica a Chinei si Indiei e de natura sa dea serioase dureri de cap lumii occidentale. Pentru America si pentru restul tarilor apusene, aceasta trezire ar putea insemna, in viitorul apropiat, o competitie tot mai stransa pentru resursele si asa limitate ale planetei, translocarea unui numar crescand de companii si salariati din tarile puternic dezvoltate in China si India, unde salariile sunt mult mai reduse si, deci, si costurile de productie ar fi mai mici, in paralel inregistrandu-se in randul acestor din urma tari o veritabila batalie a investitiilor.

Pe plan politic, pozitiile Americii de unica supraputere, ca urmare a disparitiei fostei URSS, ar putea fi tot mai contestate. Inca de pe acum, comertul chino-indian este estimat la 14 miliarde de dolari, cu o rata de crestere anuala de 30 la suta. Rezolvarea diferendului de frontiera (in 1962, intre cele doua tari a existat un conflict militar) e de natura sa impulsioneze si mai mult actualele tendinte, cu rasfrangeri lesne de inchipuit si in domeniul politic. Nu e mai putin adevarat, asa cum atrage atentia analistul american Stephen P. Cohen, de la cunoscutul "Brookings Institutions", ca vechile disensiuni chino-indiene ar putea oricand sa reapara, desi tot el avertizeaza sa nu se puna, totusi, prea mari sperante intr-o asemenea evolutie.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.