Un angajat al Ambasadei pakistaneze la Bagdad, rapit in cursul week-endului, pare sa fi fost retinut in vederea obtinerii unei rascumparari, potrivit Ministerului pakistanez al Afacerilor Externe.
Malik Muhamad Javel, asistent fara statut diplomatic la Ambasada din Bagdad, a luat de mai multe ori legatura cu sefii lui, a relatat ieri purtatorul de cuvant al diplomatiei pakistaneze, Jalil Abbas Jilani, intr-o conferinta de presa ce a avut loc la Islamabad.

"Se pare ca este vorba de un caz de rascumparare, dar, pentru moment, nu detinem mai multe detalii in acest sens", a precizat Jilani. "Vreau sa va mai informez ca domnul Javel este in siguranta si ia deseori legatura cu misiunea diplomatica. Ultima conversatie a avut loc noaptea trecuta", a precizat el.
Javed a disparut in cursul noptii de sambata spre duminica, la iesirea dintr-o moschee.

"Suntem extrem de ingrijorati. Le cerem rapitorilor sa ne elibereze tatal. Sunt permanent in legatura cu sora mea, care locuieste impreuna cu tatal meu la Bagdad, insa nu stim mai nimic", a declarat fiul cel mare al captivului, Bilal Malik, citat de France Presse.
Pana in prezent, aproximativ 200 de straini au fost luati ostatici in Irak. Numerosi rapitori sunt motivati de interese financiare, iar unii dintre ei ii vand pe captivii cu valoare politica gruparilor militante.

Victime americane

Trei atentate sinucigase au vizat ieri un avanpost militar american, intr-o regiune din vestul Irakului, in apropierea frontierei cu Siria. Cel putin doi militari au fost raniti grav. "Putem confirma ca a fost vorba de trei atentate sinucigase cu masini-capcana la bordul carora au fost instalate materiale explozibile improvizate", a declarat locotenentul Kate Vanden Bossche, purtator de cuvant al puscasilor marini americani. Potrivit sursei citate, atacurile au fost comise in cursul diminetii si au vizat tabara militara Gannon. Armata americana sustine ca regiunea este foarte tranzitata de insurgentii care intra pe teritoriul irakian dinspre Siria. Numeroase ciocniri violente au loc aici intre rebeli si fortele americane. Regiunea Qaim se afla la aproximativ 300 de kilometri vest de Bagdad, in provincia Al-Anbar.

"Forta exploziei a fost incredibila", a povestit locotenentul irakian de politie Yasir al-Hadithi. Elicoptere americane au survolat zona atacului ce a fost urmat de puternice schimburi de focuri.

Eforturi zadarnice

In pofida operatiunii majore desfasurate sub conducerea Statelor Unite in noiembrie impotriva bastionului rebel Fallujah, autoritatile irakiene nu au reusit sa recastige controlul asupra regiunii Anbar, fortareata a combatantilor islamisti si a rebelilor fideli fostului dictator de la Bagdad, Saddam Hussein. In martie, cadavrele impuscate a 30 de persoane, majoritatea soldati irakieni, au fost gasite la Qaim.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.