Ambasadorul Statelor Unite la NATO a admis ca noua tactica a talibanilor din Afganistan, care nu mai ezita sa atace civili, reprezinta o noua provocare pentru Alianta Nord Atlantica.

Totusi, intr-un interviu BBC, ambasadorul Victoria Nuland se declara convinsa ca tactica talibanilor se va intoarce in cele din urma impotriva lor.

Ambasadorul american la NATO a incercat sa ofere o imagine pozitiva a campaniei anti-talibane, desi Canada a anuntat ca isi va retrage trupele din sudul Afganistanului cel tarziu in 2011. Victoria Nuland a admis ca soldatii canadieni erau suprasolicitati dar si-a exprimat convingerea ca in urmatorii ani situatia de securitate se va schimba in bine.

78 de canadieni au fost ucisi in Afganistan. Doar Statele Unite si Marea Britanie au pierdut mai multi oameni in luptele cu talibanii. Ambasadorul Nuland spune ca in ultimele luni militantii au schimbat tactica si au trecut direct la atacuri contra civililor.

"Acum folosesc tactici teroriste de o mare lasitate. Bombe plasate pe carosabil, rapiri, intimidari. insa talibanii nu castiga simpatia populatiei cu astfel de metode", spune ea.

Victoria Nuland a exprimat de asemenea un optimism rezervat in ceea ce priveste intentia altor state de a furniza soldati pentru zonele unde au loc lupte intense, in sudul Afganistanului.

Se crede ca Franta ar urma sa ofere un numar sporit de trupe, dar Victoria Nuland a afirmat ca va face apeluri, inaintea summit-ului NATO de la Bucuresti, ca statele membre sa isi respecte angajamentele.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.